Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Stoppa nedläggningen av arbetsförmedlingens kontor – och häv varslen

Arbetsförmedlingen i Sverige står inför massiva nedskärningar på grund av M, KD-budgeten och regeringens överenskommelse med C och L. I december lades ett varsel om att 4.500 anställda ska bli uppsagda och att 130 lokala AF-kontor ska läggas ner. Många av dessa kontor ligger på mindre orter och kommer att drabba redan hårt utsatta glesbygdskommuner.

Detta är det största varslet i modern tid och är ett misslyckande för staten som arbetsgivare samt en nedmontering av svensk arbetsmarknadspolitik. Varslet av personal kommer under en redan pågående omorganisering på myndigheten och allt sker i ett oacceptabelt högt tempo utan hänsyn till de anställda.

Nedmonteringen och centraliseringen av arbetsförmedlingen är mycket problematiskt ur flera aspekter. Det finns en övertro på att digitaliseringen ska kunna ersätta kompetenta arbetsförmedlare och att privata vinstdrivande företag bättre ska kunna matcha och stödja de arbetssökande.

Nedläggningen av små och medelstora kontor kommer att försvåra samarbetet med kommuner och privata arbetsgivare. Detta i en tid när många små och medelstora företag har behov av rekrytering vid generationsskifte samt när kommuner och landsting redan har stora rekryteringsbehov. Den planerade centraliseringen kommer att medföra förlorad kompetens om den lokala arbetsmarknaden. För både företagare och arbetstagare är lokalkännedom en viktig del i en fungerande arbetsmarknad, något som riskerar att nu försvinna mycket snabbt.

Enligt regeringen har AF som en av sina huvuduppgifter att kontrollera att företagen sköter sig. Hur dessa enskilda arbetsförmedlare ska kunna kontrollera företagen från distans är en praktiskt fråga vi i Vänsterpartiet gärna vill ha svar på.

Använd istället våra skattepengar till att stödja de arbetssökande att komma närmare ett arbete och hjälpa företag med matchningsarbetet. Kort sagt en effektiv arbetsmarknadspolitik där varenda skattekrona går dit den ska.

Arbetsförmedlingen är ett viktigt verktyg för att folk ska kunna bo över hela landet. Kunna arbeta och starta företag där de vill, och inte bara i anslutning till städerna. Lands- och glesbygd ska utvecklas. Att då ta bort detta verktyg på många platser är ett misslyckande av vår regering. Regeringen visar med denna nedläggning sin politiska vilja. Och har än en gång svikit Sveriges inland.

Vänsterpartiet Västernorrland kräver att regeringen drar i handbromsen och gör ett omtag vad det gäller den nu snabba nedmonteringen av Arbetsförmedlingen. Vi anser att staten har ett stort ansvar för att finnas i hela landet, inte bara med service på distans utan med en aktiv arbetsmarknadspolitik som innebär stöd till de arbetssökande och samverkan med såväl privata arbetsgivare som kommuner och landsting. För att det ska fungera krävs lokal närvaro.

Varslet måste dras tillbaka och nedläggningen av 130 lokala AF kontor i små och medelstora kommuner måste stoppas. Hela Sverige har samma rätt till god service, oavsett var i landet man bor.

Ingrid Nilsson, distriktsordförande Vänsterpartiet Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel