Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Stoppa planerna på att göra Hulivägen till en bit av E14 – låt folket rösta i frågan

 
Framtida läget för E14 i Sundsvall
Visa alla artiklar

I en debattartikel i ST 4 februari skriver Socialdemokraterna i Granloholm att de är kritiska till att göra Hulivägen till en Europaväg!

Jag tycker att de inte skall vara bara kritiska till idén, utan de skall protestera högljutt precis som många andra gör i vår kommun.

Det finns många andra alternativ till omläggning av E14, låt oss bibehålla den vackra delen av Granloholm och de möjligheter som där finns till ytterligare bostadsbebyggelse.

En dragning av E14 från Huli till Bydalen skulle skapa en våldsam miljö för de som bor utmed Hulileden och det skulle också påverka boende mellan Hemmansvägen och rondellen i Bydalen. Dessutom skulle trafiken till och från sjukhuset påverkas avsevärt. Även kyrkogården och kapellet i Bydalen kommer att påverkas på något sätt.

Förslaget är det sämsta som Trafikverket lägger fram och jag hoppas att politikerna i kommunen ser till att stoppa detsamma och be om en annan lösning av E14-problemet.

Den absolut bästa lösningen av problemet är det som Trafikverket kallar S1, det vill säga att E14 skall svänga av väster om Nacksta och gå bakom Södra berget och ansluta till E4 i Svartvik. Detta byggande skulle innebära minimalt med störningar av annan trafik eftersom arbetet bedrives i orörd terräng.

E14 i detta läge skulle underlätta förbifarten av Sundsvall i trafiken på E4 när det uppstår problem på bron.

Alternativ N2 är också en bra lösning som innebär att man nyttjar Timmervägen halvvägs mellan Huli och Birsta och gör därifrån en ny dragning som ansluter till E4 söder om Birsta.

Det absolut billigaste alternativet är nog att rusta upp den befintliga Timmervägen mellan Bergsåker och Birsta och göra en erforderlig trafikplats i Birsta, i närheten av Birsta centrum.

Inför den slutliga lösningen av problemet borde invånarna i Sundsvall ges möjlighet att i en folkomröstning lämna en röst på det alternativ man vill skall genomföras för att få en bra anslutning av E14 till E4.

Åke Nyberg, medlem i Bosvedjans S-förening

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel