Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Stoppa sprängningen – rädda Korstaberget!

I dag gick jag som så många gånger förr genom skogen upp till Korstabergets topp. Därifrån har jag tidigare kunnat njuta av en naturskön utsikt över skog och hav.

Nu är där ett ödelagt och skövlat vidsträckt område från havet till Tunabäcksvägen. Inte ett träd har skonats. Det för tanken till en krigsskådeplats under första världskriget. Här är det maskinfolket som ödelägger. Snart skall man dessutom spränga bort halva Korstaberget.

När beslutet en gång togs att offra den sista orörda kustremsan längs Sundsvallskusten baserades detta, precis som Jan Nordin skriver i sin utmärkta insändare i ST 18/12, på en kalkyl som förutsatte en mångdubblad produktion vid Ortvikens pappersbruk.

I det ursprungliga förslaget planerades för en järnväg mellan Ortviken och logistikparken. Detta skulle väsentligen minska biltrafiken på Tunadalsvägen. Det var huvudsakligen detta som fick över Miljöpartiet på ja-sägarsidan.

Nu blir det inte så, utan trafiken kommer att vara oförändrad eller kan till och med komma att öka.

När nu förutsättningarna för logistikparken i så hög grad förändrats med ifrågasatt lönsamhet och utebliven miljöeffekt borde ansvarskännande politiker vakna och i elfte timmen dra i handbromsen och i varje fall stoppa sprängningen av Korstaberget.

I den mån man behöver utfyllnadsmassa i Alnösundet får väl det tas från annat håll. Anpassa utbyggnaden efter det reella behovet. Slopa skapandet av den så kallade etableringsytan, vilket tyvärr kan vara försent.

När motståndet mot etableringen var störst fokuserade man olyckligtvis mest på de vackra sekelskiftesvillorna. Det oersättliga naturområdet borde fått större uppmärksamhet. Här fanns en fantastisk potential med havsnära bebyggelse med radhus och villor samt anläggningar för utomhusidrotter.

Stoppa sprängningen. Rädda Korstaberget!

Jan-Olov Svensson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel