Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Stor skillnad på antalet smittade och döda – vad beror det på?

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Hörde nyss på tv en expert uttala sig att munskydd minskar smittspridning av corona med 50 procent, om alla har munskydd på.

I Sverige har Folkhälsomyndigheten envist påstått att munskydd inte skyddar, det är kanske skälet till Sveriges kapitalt misslyckande vad gäller smittspridning och dödsfall.

Jag har gjort en liten statistik över Sverige och de övriga nordiska länderna, med de senaste siffrorna angående smittade och döda.

I Sverige bor drygt 10 miljoner människor. I de övriga nordiska länderna, Danmark, Norge och Finland, bor sammanlagt drygt 16 miljoner.

I Sverige har i skrivande stund drygt 489 000 människor smittats, de övriga länderna har sammanlagd cirka 271 000 smittade. I Sverige har drygt 9 400 personer dött, de övriga har sammanlagt drygt 2 500 döda. 

Trots av att övriga Norden har mer än en halv gång fler människor, har Sverige mycket högre siffror än de andra, kan det bero på motviljan till att använda munskydd eller är det ett utslag av den genomgående slappa och felaktiga strategin i övrigt?

Jannie Håkonsen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel