Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Stora förändringar krävs för att nå jämställdhet i hela samhället

 
Internationella kvinnodagen 2020
Visa alla artiklar

Den 8 mars fyller den internationella kvinnodagen 110 år. Det är väl värt att uppmärksamma.

För somliga har dagen mist sin politiska innebörd men för oss – fackförbundet Kommunal – kommer det alltid att vara en dag av kamp, svett och jävlar anamma. Lika länge som våra bröder och systrar kämpat för jämställdhet har Kommunal krävt bättre villkor och politiska reformer. 110 år har gått. För oss är det bara början.

I ett land som Sverige år 2020 borde vi ha kommit mycket längre, än vad vi har gjort. Vi skall inte behöva protestera och rikta krav för att vi ska nå jämställdhet. Men nu är det så, att just det behövs.

För att nå jämställdhet fullt ut i hela samhället och i arbetslivet kräver stora förändringar från oss alla. Det är normer och strukturer som måste brytas, det handlar om maktförskjutning, om ekonomiska omprioriteringar och omfördelning av resurser.

"Vi får helt enkelt acceptera läget!" Sa ingen medlem i Kommunal – någonsin. För vi vet att vi kan förändra samhället till det bättre. Runt om i Sverige jobbar fackligt förtroendevalda i Kommunal med att öka jämlikheten och jämställdheten från grunden i människors vardag, på arbetsplatserna och i samhället.

Ta pensionsåldern som exempel. När riksdagen i höstas höjde pensionsåldern till 67 år sa Kommunal ifrån och krävde rättvis pensionsålder. Över 25 000 namnunderskrifter samlades in och överlämnades till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. Det är självklart att det är kroppen som avgör hur länge du orkar arbeta.

Har du själv bidragit till vår fantastiska välfärd under hela ditt yrkesliv ska du självklart ha en bra pension att leva på. Vi vet att det är kvinnorna som arbetar i välfärden som förlorar mest på höjningen av pensionsåldern.

Nu inväntar Kommunal regeringens svar och vi kräver besked.

Samhället går att förbättra, och världen över höjer människor sina röster för kvinnors rätt till bättre arbetsmiljö, högre löner och tryggare liv.

En sak är säker: större investeringar och smartare prioriteringar i välfärden är avgörande för ett jämställt samhälle. Och har vi inte gett oss på 110 år, så orkar vi 110 år till med energi, solidaritet och envishet.

Sara Sjödin, ordförande Kommunal Mellersta Norrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel