Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Stora möjligheter för Sundsvall att lösa bostadsbristen inom LSS

Läget i landets kommuner är allvarligt när det gäller bristen på bostäder för personer med stöd av LSS. Många kommuner räknar inte med att kunna bygga bort bristen inom fem år så läget är akut. I Lagen om Särskild Service har den enskilde rätt till ett anpassat boende men idag uppfyller bara en dryg fjärdedel av kommunerna lagkravet.

Glädjande nog uppnår allt fler personer med funktionsnedsättning pensionsålder, medellivslängden i denna grupp ökar. Det betyder mindre omsättning i det befintliga bostadsbeståndet för grupp- och servicebostäder. När en plats blir ledig är det inte säkert att en ung person vill flytta in om övriga boende är mycket äldre. Kramfors och Sollefteå har enligt Boverkets enkät balans idag. Timrå räknar med att ha tillräckligt många boenden om fem år, det saknas svar från Örnsköldsvik och Ånge. Men personer med funktionsnedsättning ska inte behöva vänta i flera år på att få en anpassad bostad.

I kommuner det även inom fem år kommer att vara brist på LSS-bostäder är det inte troligt att de kommer att kunna bygga bort bristen på egen hand. I stället måste politikerna fullt ut låta privata aktörer bygga moderna boenden. Härnösand och Sundsvall räknar inte med att inom fem år kunna tillgodose behovet av LSS-bostäder. Här är det alltså bråttom och Vårdföretagarnas medlemmar är redo att bidra. För att snabbt kunna komma igång krävs en snabb bygglovshantering, en god dialog och långsiktigt hållbara villkor för företagen.

I dag räknar 77 kommuner i riket med att inte ha tillräckligt med LSS-bostäder inom fem år, enligt Boverkets enkäter, 34 kommuner har inte svarat. En lång väntetid kan vara förödande för den som behöver omfattande insatser eller ett anpassat boende. Det är inte rimligt att den som har bedömts behöva en plats ska behöva vänta och för att det ibland finns ideologiska skäl för att inte släppa in privata aktörer. När en person inte får ett eget boende kan den bli fortsatt hänvisad till föräldrars goda vilja fast målet är att frigöra sig.

Lätta på reglerna och tillåt nya individuella lösningar för morgondagens LSS-boenden

En stor del av boenden som byggs i år byggs av en privat aktör. Men potentialen är större. Min uppmaning är att dra nytta av dem som kan och vill bygga LSS-bostäder. Fördelarna är flera. Kommuner behöver inte öka sin upplåning eller dras med stora avskrivningar, och får del av de privata aktörernas samlade kompetens när det gäller kvalitet, långsiktig kostnadseffektivitet och effektivt lokalutnyttjande. Lägg därtill specialistkunskaper om olika funktionsnedsättningar.

Men det finns också en uppgift som regeringen måste ta ansvar för: Lätta på reglerna och tillåt nya individuella lösningar för morgondagens LSS-boenden. Reglerna för vilken typ av bostäder som beviljas tillstånd är idag strikta. Det handlar om lokalutformning, antal lägenheter och boenden med mera. Nybyggda boenden ser idag i mångt och mycket likadana ut.

Släpp in privata aktörer som vill bidra och som har erfarenhet att utveckla, bygga och pröva nytt. Det är hög tid att politiker tar bristen på LSS-bostäder på allvar.

Anders Manell, näringspolitisk expert Individ & familj, Vårdföretagarna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel