Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Stort lönegap mellan arbetare och tjänstmän – både orättvist och omodernt

En ny rapport från LO visar att lönegapet mellan arbetare och tjänstemän är lika stort som det var på 1930-talet. Här i Västernorrlands län tjänar en tjänsteman hela 10 100 kronor mer än en arbetare.

Det är orättvist och omodernt att klass får ökad betydelse för människors ekonomiska frihet. Ett samhällets utveckling borde gå i precis andra riktningen – mot ökad jämlikhet.

Det är dessutom direkt negativt för framtiden här i Västernorrlands län men också för Sverige som land. För forskningen visar tydligt: jämlika samhällen – där inkomstskillnaderna är små – är bättre samhällen. För alla. För rika, fattiga och alla däremellan. I jämlika samhällen ökar tryggheten, men även tillväxten.

I den pågående avtalsrörelsen har LO-förbunden presenterat ett antal konkreta krav. Får vi igenom dem i förhandlingarna med arbetsgivarna kommer de att bidra till att vända utvecklingen rätt igen. Mot minskade löneskillnader.

LO-förbunden kräver ett löneutrymme på 3 procent. Det innebär 783 kronor i löneutrymme för de som tjänar under 26 100 kronor.

Vi kräver också tryggare arbetsmiljö och bättre pension.

Detta skulle minska ojämlikheten och stärka Sveriges arbetare.

Bakom våra krav ligger också en ambition att minska skillnaderna mellan kvinnor och mäns löner. Enligt rapporten tjänar en genomsnittlig kvinna i ett arbetaryrke i Västernorrlands län nästan 3 300 kronor mindre än en genomsnittlig man i ett arbetaryrke. På riksnivån kan vi konstatera att en man i ett tjänstemannayrke tjänar nästan dubbelt så mycket som en kvinna i ett arbetaryrke. Så kan vi inte ha det.

LO-förbunden har ett gemensamt mål om att halvera löneskillnaden mellan kvinnor och män fram till år 2028. Att sätta mål och stenhårt prioritera efter dem är effektivt. Får vi gehör för våra krav i denna avtalsrörelse tar vi ordentliga kliv mot ett både jämställdare och jämlikare Sverige.

Torbjörn Johansson, LOs avtalssekreterare

Anna Eriksson, distriktsordförande, LO-distriktet i Mellersta Norrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel