Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Straff inte rätt metod för att barn ska vara trygga i föreningar – bättre uppmuntra till värdegrunder

Med anledning av insändaren "Trygghet behövs i föreningslivet – tråkigt att förslaget som ska skydda barnen avslogs" 1 maj.

Det här är andra gången den här mandatperioden som moderaterna föreslår att kommunen med olika regler och direktiv ska förmå människor, i sin vardag, att lösa olika samhällsproblem.

Förra gången ville man tvinga boende i Mitthems lägenheter att ringa på hos sina grannar om man misstänker att det pågick en misshandel, något som även polisen vänder sig mot på grund av faran man utsätter sig för.

Och nu föreslår de att kommunen med hot om indraget föreningsstöd ska förmå föreningar att begära ut utdrag ur belastningsregistret på alla ledare, tränare och föräldrar som är aktiva i föreningslivet.

Det finns idag redan flera föreningar som gör det moderaterna föreslår, men helt på frivillig väg. Och det finns inget som hindrar andra föreningar att göra på samma sätt.

Man ska komma ihåg att de flesta föreningsaktiva är föräldrar och självklart är de väldigt måna om att just deras förening ska vara en trygg och säker plats för deras barn, helt utan att kommunen behöver klampa in och peka med hela armen.

Det finns flera anledningar att vi i majoriteten inte kan ställa oss bakom det här förslaget.

För det första så tror vi inte att regler och straff är den bästa metoden att få föreningar att jobba för att barn och unga ska känna sig trygga i deras verksamhet. Det är ett arbete som föreningarna själv måste göra på ett sätt som passar dem och deras förutsättningar.

För det andra så är det faktiskt inte möjligt för kommunen att kontrollera att föreningarna faktiskt begär ut utdrag ur belastningsregistret, eftersom föreningarna inte får spara utdragen utan bara titta på dem. Så det är ett tämligen tandlöst förslag.

Däremot så ställer vi oss bakom förslaget att vi ska försätta uppmana föreningarna att arbeta med sin värdegrund, det är viktigt att föreningslivet är en trygg och säker plats för alla barn och unga, oavsett bakgrund, religion och sexuell läggning.

Niklas Evaldsson, ordförande kultur- och fritidsnämnden Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel