Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Studenten behöver inte ligga i farozonen – vi vill skapa ett minne för livet

`"Den som hoppas på en bra avslutning, önskar sig en svår början", sa författaren Emil Baschnonga. Detta citat har kanske aldrig varit mer aktuellt nu än tidigare. Men hur kommer det sig? Jo numera är många av gymnasiets sistaårselever oroliga, distansundervisning råder och det är oklart hur det kommer att påverka de viktiga slutbetygen tillika studentfirandet.

Till att börja med vill jag ge lärarna och ledningen på Hedbergska skolan en stor eloge. Trots att vi för er blott är en våg i detta hav av oändliga vågor sliter ni hårt och gör ert yttersta för att vi ska nå framgång. Utan er skulle hoppet upplevas vara bestulet och himlen skulle tyckas vara ännu mer grå.

Dock är det som berör oss kommande studenter mest just nu (inte helt otippat) studenten. Det är inte enbart ett fylleslag, efter 13 års hårda studier vill vi fira vår frihet och att vi nu har rusat in i vuxenlivet.

Denna mytomspunna dag har nämligen omtalats ändå sedan min före detta klasskamrat, som sex år gammal sjöng "För vi har tagit studenten, fy fan vad vi är bra" och surade ihop eftersom läraren påpekade att man inte får svära.

Under årens gång har denna dag dock fungerat som en drivkraft i tider av stress och hårda studier. Det är därför ett otänkbart utfall att vi iförda munskydd och plasthandskar ska kvittera ut våra betyg för att sedan förbli främlingar för alltid.

Att livet som ung är en kedja som ibland smärtar har vi alla smakat på. Men denna kedja, i likhet med oss, är böjlig och vi som studenter är beredda att kompromissa. Liv och hälsa måste givetvis få gå före allt annat, men att enbart ställa in studenten och ursäkta är ingenting annat än brist på handlingskraft.

Det är självklart inte skolans personal jag vill kritisera. Inte heller kommunen eller staten. Vår värld står inför ett helt nytt läge som tar tid att lösa. Därför vill jag komma med förslag på hur studenten kan genomföras.

Det första alternativet är att anordna alla aktiviteter som studentfester, bal, utspring, flak, och så vidare, vid ett senare skedde.

Det kan också ske under andra omständigheter – såsom ett utspring utan publik där enbart elever, lärare, rektorer, med flera, medverkar.

Vi skulle även kunna samlas på en grönyta eller ett fält där det blir lättare att hålla avstånd. Lagen borde ha ett kryphål som tillåter det eftersom förbudet mot folkmassor med fler än 50 personer inte omfattar skolor. Annars skulle ju inte Örnsköldsviks gymnasietreor kunna fortsätta sina studier i skolan och alla grundskolor skulle tvingas stänga. Anledningen till att det inte görs motiveras med att det är samma personer som träffas dagligen, situationen för oss kommande studenter är densamma.

Därför vill jag uppmana alla tjänstemän med inflytande över detta beslut. Låt inte vår student bli som Sverige, ett offer av sig själv. Vi vill glömma bort våra mobiler, kasta våra mössor i luften och skapa ett minne för livet.

David

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel