Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sunda själar i sunda kroppar – inget för Sundsvall?

Öppet brev till kultur – och fritidsnämnden.

För några år sen vill vi minnas, att Sundsvall skulle marknadsföras som en "friluftskommun", Sunda Sundsvall. Men målsättningen att få fart på Sundsvallsborna och uppmuntra till ett hälsosamt liv genom att erbjuda goda möjligheter till folk att röra på sig såväl ute som inne är tydligen inte lika viktig längre.

Det är den slutsats vi drar, när taxor för olika fritidsaktiviteter höjs, som inträden till badanläggningar, utnyttjande av skidbackar och Södra Bergets spår, med mera.

Visst, det är gratis att promenera, springa och även åka skidor på andra håll, men det viktiga för att nå många människor i alla åldrar är bredden av utbudet – och, vill vi hävda, att det inte kostar en massa pengar!

Att bidra till folkhälsa genom att stimulera befolkningen att röra på sig är förebyggande hälsovård och borde vara gratis! Istället höjs avgifterna. ”Försvaret” för höjningarna, att taxorna inte höjts på nio år, är inte särskilt imponerande.

Hälsa är klassbundet. Lägre socioekonomisk standard medför enligt alla undersökningar, som gjorts i åratal och redovisats av Socialstyrelsen, en sämre hälsa, med fler riskfaktorer som exempelvis övervikt med följdsjukdomar, sämre psykiskt mående och till och med kortare livslängd.

Därför borde allt som kan underlätta för allmänheten att föra ett sundare och aktivare liv vara fritt tillgängligt! Förebygga istället för att reparera!

För att också värna de sunda själarna, så uppmanar vi politikerna i kultur- och fritidsnämnden att definitivt skrota planerna på nedläggning av stadsdelsbiblioteken, som vi tidigare skrivit om i en insändare den 17/2! Fria mötesplatser där man erbjuds obegränsade upplevelser i tid och rum genom litteraturen ska vara så nära befolkningen som möjligt! Lokalerna och personalen finns, i Bosvedjan, Skönsberg, Granloholm och Skönsmon. Det vore ett kulturmord att lägga ned! Att därtill minska öppettiderna i Kulturmagasinet är att göra ont värre.

En fritidsgård är även den en viktig samlingspunkt som ger ungdomar möjlighet till utveckling, samvaro och tillgång till trygga vuxna – även detta viktigt för att må väl. Lägg inte ner den i Granlo – lyssna på protester från föräldrar och ungdomar!

Från regeringshåll kommer förslag om att stärka bibliotekens roll i samhället – och inte minst inom skolan, där man vill att skolbiblioteken får utbildade bibliotekarier! Något Sundsvalls styrande politiker missat?

Vi misstänker, att den stolta devisen ”Sunda Sundsvall” är på väg ner i graven där redan den tidigare målsättningen om att få ”Sveriges bästa skola” hamnat.

Elisabeth da Cruz, lärare

Bengt Ingelstam, författare, pensionerad lärare

Jakob Lejon, studerande

H-G Persson, lärare

Eva Rudström, pensionerad distriktssköterska

Roger Sjöström, pensionerad kriminalvårdare

Christine Vaple, pensionerad översättare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel