Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sundsvall behöver en konkret plan för omställning till en fossilfri kommun – nu!

Ibland kan det vara skönt att somna om när man inte orkar gå upp på morgonen. Ibland kan man känna för att blunda när man ser något otäckt. Men i vissa fall är kostnaderna för att blunda och hoppas att det jobbiga går över mycket, mycket stora.

Att inte ställa om till ett klimatneutralt samhälle innan det är för sent kan kosta oss den natur och den civilisation vi har idag. Och även om vi skulle hinna ställa om innan uppvärmningen passerar två grader, blir kostnaderna högre ju längre vi väntar.

Forskare bedömer att kostnaderna till följd av förstörda skördar, översvämningar och bränder skulle överstiga kostnaden för en snabb omställning till fossilfritt med stor marginal – och då har man inte ens prissatt mänskligt lidande till följd av svält, krig och flykt.

Även i Sundsvall blir det dyrare att vänta än att agera nu, för en omställning som måste vara genomförd 2045. Inte minst de som bor på landet måste få reda på hur kommunen kommer att ordna så att det går att resa lokalt utan klimatutsläpp, annars lamslås utvecklingen på landsbygden av osäkerhet.

Genomför en välplanerad, smart omställning nu, istället för dyrare åtgärder om tio år, eller ännu värre inget alls. Sundsvall behöver en konkret plan för omställning till en fossilfri kommun!

Johanna Thurdin, Miljöpartiet Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel