Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sundsvall behöver ett större centrum

Artikel 16 av 16
Sundsvalls nya stadsdel Alliero
Visa alla artiklar

Med anledning av insändaren "Vi önskade att stadsdelens egna uttryck skulle bevaras och inte bli en pastisch på Stenstan" i ST 18/2.

Jag vill påpeka att om Sundsvall ska växa behöver centrum utvidgas.

Jag kan hålla med om att förslaget om Alliero är väl storskaligt, men det är en bra idé att bygga stadskvarter. Det finns värre saker än att bygga "pastisch" på Stenstan, så som att bygga pastisch på miljonprogrammet, så där som BRF Stenhammaren.

En bra lösning för Alliero kanske skulle vara att ta en viss inspiration av Stenstan fast med lite förenklad estetik och mindre skala. Eller så kan man bygga en lika innerstadsmässig trästad, kanske med inspiration av husen längst Södermalmsgatan. Eller varför inte en kombination av dessa? Då får stadsdelen garanterat en egen karaktär som dessutom går att anpassa så den inte tränger sig på befintligt villakvarter allt för mycket.

Förutom skalan kan man även göra ett slutet stadskvarter "mjukare" genom att dela av det i mindre vertikala sektioner, liksom både historisk bebyggelse och estetisk nyproduktion på många håll nere på kontinenten.

En annan smådetalj som mjukar upp intrycket är att ge husen rundade eller snedfasade hörn. Ställ i alla fall krav på att inte bygga deprimerande 1960-tals pastischer, det är långt värre än "stenstadspastischer".

Slutligen, oavsett stil så bör man bygga kvartersstad. Att bygga hus i park i Alliero vore att sumpa en superchans att utvidga centrum. En vanlig enkel stadsgata med lagom hög fasad mot gatan, generösa trottoarer, symmetrisk linspänd belysning och några verksamhetslokaler är tidlöst och trevligt. Sedan kan man anpassa skalan så det bäst passar omgivningen.

Sundsvall behöver fler stadsdelar med innerstadsmässig kvartersstad.

För ett större centrum

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel