Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sundsvall behöver öka tempo för en klimatstrategi – låt kommunen ta över kollektivtrafiken och gör den avgiftsfri

Fridays for future i Sundsvall - i spåren av Greta, första fredagen i varje månad 2019, kl 12 utanför kommunhuset.

Fredagen 1 mars var vi ett 60-tal Sundsvallsbor som samlades utanför kommunhuset för tredje gången i år. Vi har varje gång bett om att få möta de politiker som ansvarar för olika frågor.

Denna fredag fick vi ett samtal med kommunpolitiker om klimatstrategi och specifikt om kollektivtrafik.

Vi är så glada att de kommer ut och pratar med oss – men också besvikna över hur mycket som verkar återstå för att Sundsvall ska få en klimatstrategi. Under 2019 utreds den för att ligga klar på bordet 2020.

Vi kan inte låta bli att jämföra med andra kommuner som redan jobbar med koldioxidbudget. Tolv svenska kommuner har börjat. Andra kommuner jobbar utifrån ”Hållbar stad”, där Uppsala 2018 tog hem det globala förstapriset.

Både tempo och insats behöver öka i Sundsvall!

Vi tycker också att transporter som förutom industrin står för de största utsläppen bör prioriteras av kommunen.

Vi applåderar att våra stadsbussar körs på det miljövänliga bränslet HVO och likaså att man vill åstadkomma tätare turer och kortare linjer för buss. Den ambitionsnivån räcker dock inte långt om också man vill minska privatbilismen eller..?

Vi löser inte klimatkrisen med bättre bränsle i tanken och så fortsätter vi köra som tidigare. Vi behöver mer av cykelvägar, bilpooler och bussar som är tillgängliga både vad gäller punktlighet och plånbok. Ta över kollektivtrafiken i kommunal ägo och gör den avgiftsfri.

Lär av goda exempel som Avesta som 2012 började med avgiftsfri kollektivtrafik och bara har goda erfarenheter. Inspireras av Luxemburg, ett helt land med 600.000 innevånare som kommer att göra både buss och tåg avgiftsfritt under 2019.

15 mars blir en det en global klimatmanifestation. Då träffas vi kl 16 på Stora torget i Sundsvall. Kom du också och ta gärna med eget plakat!

Var med att påverka framtiden för oss alla – välkomna !

Christer Hultberg och Lena Nylund, för Fridays for future i Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel