Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sundsvall behöver skapa bra företagsklimat – det skapar tillväxt och skatteintäkter

Serviceinriktad myndighetsutövning är otroligt viktigt för tillväxten i en kommun. Politiker och tjänstemän har ofta liten förståelse för företagandets villkor, framför allt om sambandet mellan gott företagsklimat och god välfärd inte är självklart i den styrande majoriteten.

Efter tolv år som företagare har jag otaliga exempel på bristande service inom kommunen. För ett litet företag inom handel kan synligheten vara oerhört viktigt. När vårt företag låg i Birsta lät kommunen slyn växa sig så hög att skyltarna på fasaden inte syntes från vägen nedanför. Jag påtalade detta till fastighetsägaren som meddelade att kommunen ägde marken och att de inte fick röja där. Efter tre veckors "förhandlande" med kommunen fick fastighetsägaren tillstånd att själv finansiera slyröjningen. Sist jag var till Birsta kunde jag konstatera att slyn är nästan lika hög igen.

Vid vår första butik längre in i området påtalade kommunens tjänstemän att vi satte ut en gatupratare för att kunderna skulle hitta till oss. Kommunen utlovade dessutom skyltning om vart olika företag befann sig men det uteblev.

Vid vår sista butik i Skönsberg la kommunen upp fem meter höga snödrivor så att hela småföretagarområdet inte längre syntes. Efter första vinterns påpekande fick jag förklaringar att det var en extrem vinter, men året därpå var det nästan lika höga snödrivor, trots en snöfattigare vinter.

Mycket handlar om hur man ser på företagande och företagare. Ser man det som en stor tillgång i kommunen? Förstår man att det ofta handlar om hårt arbetande personer som sällan har höga löner? Att de små företagen är de som ofta ger kommunerna de största skatteintäkterna? Att det är de små företagen som skapar fyra av fem nya jobb?

Sundsvalls kommun har en tradition av stor tung industri och statliga bolag, men måste också se alla företags möjligheter att växa i Sundsvall. Om företagen växer så växer Sundsvall. "Sundsvall växer" är ju målet i tillväxtstrategin, men då räcker det inte att bara bygga bostäder så att människor kan flytta hit. Då räcker inte plats 224 av 290 kommuner i ranking av företagsklimat, även om rankingen är bättre än 2017.

Det behövs, precis som Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt näringsliv Västernorrland, skriver i en debattartikel, att företagare, politiker och tjänstemän spelar i samma lag. Först då kan vi få ett företagsklimat i Sundsvall som skapar tillväxt och skatteintäkter för en god välfärd till alla som behöver, och de ännu fler som behöver det framöver.

Sundsvall behöver vända en mycket oroande ekonomisk trend med beräknade underskott, där svaret är besparingar, till en ökad företagsamhet och tillväxt som ger större skatteintäkter till kommunen.

Catrin Eliasson (L), ledamot i Sundsvalls kommunfullmäktige och före detta företagare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel