Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sundsvall behöver ställplatser för husbilar – här är lämpliga ställen

De som reser med husbil är ofta ett pensionerat par med hund, barnen utflugna och villan såld. Husbilen är ett litet hus på hjul med bland annat sittgrupp, spis, kylskåp, element, dusch, sängar och tv. Därför söker många husbilsturister efter ställplatser vid en naturskön plats eller centralt i städerna.

I de flesta städer finns anvisningar var det finns platser att övernatta i husbilen. Men detta måste informeras om via skyltning ”Ställplats husbil” redan vid avfarterna från E4.

Ofta finns dessa ställplatser på sommartomma skolgårdar, i hamnen, vid något friluftsområde, och dylikt. Tiden brukar begränsas till 24 timmar och eventuell betalning via parkeringsautomat.

Men inte i Sönnsvall, här ska inte någon inbilla sig att det går att komma som besökare hur som helst. Besökare som ska de ta upp plats i affären, på restaurangen, gå ut med hunddjäveln och vara allmänt störande. För att riktigt markera detta planerar kommunen för några platser bakom Navet med sitt inte helt turistanpassade klientel – dessutom nära ett busstorg som gör morgonsömnen omöjlig.

Prata med husbilsfolket så får ni snart reda på vad som lockar till att stanna. Vi vill kunna ställa fram några stolar och bordet under markisen, ta fram grillen och en öl, promenera eller cykla i omgivningarna och umgås med grannen på platsen bredvid. Via google kan vi söka på ”ställplats" och ortens namn (prova gärna med ”ställplats Sundsvall”).

Sundsvalls kommun borde självklart ordna anpassade ställplatser i centrala stan, som till exempel:

■ Intill ungdomsfältet vid södra hamnen, där finns till och med en rastgård där hunden kan få springa fritt.

■ Parkeringen vid Hedbergska skolan (men då måste man informera om det, annars kommer ingen).

Från dessa platser är det gångavstånd till Stenstan, restauranger och affärer.

■ Vid Sidsjöns parkering för den som vill vara i mer avskildhet och nära naturen.

■ På parkeringen nedanför slalombacken på Södra Berget av samma skäl. En vanlig parkering räcker inte, ofta är fyra meter mellan fordonen ett krav ur brandsynpunkt (gasol).

Vid ställplatserna ska finnas informationstavlor om vår unika stenstad, om Himlabadet, Birsta, med mera. Och information om var man tömmer toan och gråvattnet, samt fyller tanken med Sveriges bästa vatten. Alla husbilar har GPS så med angivna koordinater är det lätt att hitta till respektive facilitet. Det kanske till och med händer att någon turist tänker: Hit kan vi flytta, här finns ju allt vi behöver inom en kvart.

Se möjligheten att marknadsföra Sundsvall som en stad som är framåt och välkomnar alla besökare. Tänk om det hänger en påse med texten ”Välkommen till Sundsvall” på högra backspegeln på morgonen med färskt bröd och broschyrer över sevärdheter. Ett sommarjobb för några skolungdomar kanske?

Potentialen till förbättring är enorm, men finns någon vilja i kommunhuset?

Obotlig optimist

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel