Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sundsvall behöver turisterna för att växa – men de lockas inte av hotellkomplex

Här är några tankar efter att ha läst Marcus Backholm Bohlins ledare "Bygg inte en ny barriär som skärmar av stan från vattnet" om hotellbygget på Finnkajen.

Sundsvall växer inte genom att bygga stora hotellkomplex eller höghus tätt inpå stadskärnan.

Det finns otaliga platser runt omkring staden att bygga bostäder på. Vi ska vara stolta över vår välkända och historiska stenstad inte bygga bort den, däremot k-märka byggnaderna från klåfingriga politiker som inte förstått vilket värde de har.

Stordalen bygger redan ett stort hotellkomplex i anslutning till stenstadens vackra byggnationer. Det räcker med hotell eftersom det redan finns många både i stenstaden och runt om i nära anslutning.

Vill vi att Sundsvall växer får vi marknadsföra staden så turister och innevånare söker sig hit, det gör de inte genom hotellbyggnationer – det gör de av en skicklig bejakande marknadsföring, som lockar till nyfikenhet.

Titta på San Fernando eller Rom, där värnar man stadskärnan just för att den är unik och k-märkt. Det skulle bli protester som hördes över hela Europa om de understod sig att ge sig på dessa k-märkta unika hus.

För turister saknas idag en centralt belägen ställplats för husbilar att parkera på, för att locka till handeln och besök i staden och dess utbud. Med tanke på kommunens ständiga underskott i ekonomin är det en liten investering som kommer generera turism som ger tillbaka mer än det kostar.

Motarbeta inte kloka förslag – rusta upp småbåtshamnen och öppna upp den eftersom det även kommer turister den vägen.

Elisabeth Gisslin Burman

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel