Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sundsvall bör ha höga ambitioner med att möta transportnäringens kompetensförsörjning

En avgörande förutsättning för ett välmående regionalt näringsliv och en väl fungerande vardag i Sundsvall är en välmående transportnäring. Det förutsätter att fler elever får möjlighet att gå den transport- och fordonstekniska utbildningen på Sundsvalls gymnasium Västermalm. Men då behövs ökade resurser och nya lokaler eftersom skolan i dag är trångbodd och saknar möjlighet att växa.

Våra medlemsföretag vittnar dagligen om svårigheten med att hitta personal. Kompetensförsörjning är en av transportnäringens största utmaningar eftersom det i dag saknas flera tusen lastbilsförare och bussförare, mekaniker och personal till sjöfarten. Det påverkar hela samhället då transporterna är en förutsättning för flera andra branscher och för vår vardag.

Helt avgörande för transportnäringens kompetensförsörjning är att det finns utbildningar runtom i hela landet. Minst lika viktigt är det att utbildningsplatserna är tillräckligt många och att utbildningarna håller hög kvalitet för att attrahera sökande och för att vara relevanta mot vad branschen efterfrågar för kunskaper. Här och nu vill vi därför uppmärksamma om att Sundsvalls Gymnasium behöver kunna växa. Den är i dag alldeles för trångbodd i sina nuvarande lokaler och det innebär att för få får chansen och möjligheten att utbilda sig till transportnäringens yrken.

Utbildning tar resurser men ger mångfaldigt tillbaka. Därför efterlyser vi en långsiktig planering av kommunens politiska beslutsfattare eftersom vi vet att elever från fordons- och transportprogrammet har landets högsta etableringsgrad på arbetsmarknaden – Skolverkets statistik visar att de i mycket stor utsträckning får jobb efter examen. Istället för den arbetslöshet många unga riskerar möta, kommer de som gått en transport- och fordonsteknisk gymnasieutbildning direkt ut i arbetslivet och bidrar därmed med skatteintäkter som kan användas till annan samhällsnytta i Sundsvall.

I sammanhanget är det även viktigt att vi inte ser självkörande fordon som lösningen på transportnäringens kompetensbehov. Vi ser digitaliseringen som en successiv omställning när det gäller kunskapsbehovet men vi menar att det inte innebär en minskad efterfrågan på personal – varken på kort eller på lång sikt. Däremot kräver teknikutvecklingen örat mot rälsen och att utbildningarna hänger med.

Sundsvall bör ha höga ambitioner med att möta transportnäringens kompetensförsörjning. För vill kommunen tänka strategiskt långsiktigt med ett välmående näringsliv, ungdomar i arbete och transporter i världsklass behöver den mest grundläggande pusselbiten falla på plats - ett attraktivt fordons- och transportprogram med tillräckligt antal utbildningsplatser. Vi finns tillgängliga för dialog.

Caj Luoma, chef kompetensförsörjning Transportföretagen

Mikael Blomqvist, förhandlare Transportföretagen region Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel