Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sundsvall Energi svarar: Ekologiskt och ekonomiskt hållbart att ta tillvara överskottsresurser

Replik på insändaren "Tveksamt att elda mer avfall – miljömässigt bättre att utnyttja spillvärmen" i ST 10/2.

"Sundsvall Energi ska säkerställa en hög leveranssäkerhet och servicenivå samt tillhandahålla miljöanpassade produkter och tjänster till konkurrenskraftiga priser" – det är vårt uppdrag från vår ägare Sundsvalls kommun. Med andra ord, vi ska ha en god leveransförmåga till Sundsvallsborna som inkluderar både en hög miljöprestanda och en hållbar ekonomi.

När vi specifikt planerar för hur fjärrvärmeverksamheten ska utvecklas framåt så kräver det en välbalanserad mix av dels egna produktionsresurser genom förbränning av avfall, dels möjligheten att tillvarata affärsmässigt gynnsamma lokala värmeöverskott som exempelvis industriell spillvärme.

I Sundsvall har vi haft ett framgångsrikt samarbete mellan lokala industrier och vår fjärrvärmeverksamhet sedan 1980, så vi har många års goda erfarenheter av detta. I dessa erfarenheter ligger också det faktum att industrins verksamhet kan förändras snabbt och ibland i stor omfattning, så som nu sker i Sundsvall och som också skett tidigare.

Vår främsta prioritet, att leverera värme till stadens fastighetsägare, ändras inte när industrin förändras. Vi strävar därför att ha en robust verksamhet som även klarar större förändringar i externa leveranser, utan att vare sig våra kunders miljömässiga- eller ekonomiska nyttor av fjärrvärmeanvändningen påverkas allvarligt.

Spillvärme är och kommer fortsatt att vara en viktig del i Sundsvalls fjärrvärmesystem, men möjligheten att använda sig av den varierar beroende på tillgång och efterfrågan. Av den anledningen ser vi nu över hela bolagets energibalans i syfte att främst minska externa kostnader kring inköp av värmeleveranser från just industrin.

Framåt ser vi mycket goda möjligheter att stärka bolagets position på avfallsförbränningsmarknaden genom att vidareutveckla vår befintliga verksamhet vid Korstaverket som har en miljöprestanda i internationell toppklass, men också vår avfallshantering kopplat till Blåberget. Vi tror på fortsatt framgång med god balans – både som avfallsbehandlare och spillvärmepartner.

Arianne Sundman, styrelseordförande och Anders Jonsson, vd Sundsvall Energi

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel