Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sundsvall får extra statsbidrag på drygt 50 miljoner till välfärden – en tilläggsbudget bör tas fram

Ett tillskott på 50,5 miljoner kronor, det är resultatet av det utskottsförslag som röstades igenom riksdagen den 19 februari. Förslaget handlar om att utöka det generella statsbidraget till kommuner och regioner med 7,5 miljarder kronor.

För Sundsvalls kommun innebär det alltså ett tillskott på 50,5 miljoner, som Kristdemokraterna i Sundsvall vill fullt ut ska användas till förstärkningar inom välfärdsområdet, redan under 2020.

Förslaget från riksdagen är ett resultat av de förhandlingar som skett mellan oppositionspartierna Kristdemokraterna, Moderaterna och Vänsterpartiet. Orsaken till detta är att kommunsektorn som helhet står inför stora utmaningar relaterat till den demografiska utvecklingen och ett vikande kommunalt skatteunderlag. Därför ser vi det som viktigt att rusta välfärden.

De medel som anslagits just till Sundsvall kan översättas till 83 lärare eller 108 undersköterskor.

Det är för allmänheten känt att Sundsvall de facto står inför stora utmaningar med planerade sparpaket i 300-miljonersklassen. Det är således tid att prioritera kommunens kärnverksamhet, skola, vård och omsorg.

Vi Kristdemokrater menar att kommunen snarast bör ta fram en tilläggsbudget till kommunfullmäktige med de extra statsbidragen, i vilken man prioriterar kärnan i välfärden så att våra barn ungdomar och äldre får ta del av den välfärdssatsning som riksdagen beslutat om.

Liza-Maria Norlin, gruppledare KD Sundsvalls kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel