Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sundsvall inte längre en havsstad för alla

Vad händer med Sundsvall?

"Staden ska öppnas upp mot vattnet", eller hur var det man sa? Jag har aldrig sett en så stängd stad som Sundsvall är nu. Hamnområdet blev ett bostadsområde för välbeställda, eller har jag missat något?

På nationaldagens förmiddag bestämde jag och några vänner att ta en sväng i hamnområdet i väntan på att firandet skulle börja. Vi hade hört att det skulle finnas ett fik någonstans. Efter en stunds irrande bland betongen öppnades en altandörr och någon frågade vad vi letade efter och om vi bodde där.

Mycket förvånade och med en känsla av att vara påkommen med handen i kakburken bad vi om ursäkt och tog oss snabbt därifrån.

Hamnbygget har totalt stängt igen för övriga invånare än de som bor just där. Det är för stort, husen står för tätt och vissa hus är extremt fula. Kommer ägarna till lägenheterna ha mandat att bestämma hur och av vilka som området ska nyttjas? Färgmarkeringar eller snitslade banor?

Så till hotellbåten. Kan den bara flyttas någon annanstans? Vem bestämde att den ska stå där den står idag? Den är anskrämligt ful och förstör hamnen ytterligare. Ta en tripp till exempelvis Stockholm och ta intryck av hur man bygger vid vatten utan att stänga igen utan snarare lyfta närheten till vattnet, för alla.

Torget. På riktigt, vad sitter det fast i? Det är i princip ett helt outnyttjat område, fortfarande. Navet, behöver väl inte kommenteras ytterligare?!

Det kommer att byggas takterass på hotell med utsikt över Sundsvall. Jag vill inte betala för att se min stad, vilket jag förutsätter är tanken då det inkluderar barbesök, eller?

Gör något fint av de grönområden som finns i stan, parker som bjuder in till att stanna i en stund. Varför inte turer med båt, till Alnö till exempel? Skulle kunna ingå i lokaltrafiken dessutom. Medvind är toppen men den enda i sitt slag och det bor väl närmare 60.000 i Sundsvall?

Det är jämförelsevis extremt skräpigt i Sundsvall med omnejd. Hur kommer det sig? Kan det bero på att det knappt finns någonstans att slänga skräp?

Att utveckla staden är något helt annat än vad som pågår för närvarande.

En stad för alla, vid havet? Knappast längre. Befarar att Sundsvalls förfulning är permanentad. Hur kunde det bli så här?

Förtvivlad stadsbo

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel