Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sundsvall slarvar bort 450 miljoner vid inköp

Stat, kommun och landsting köpte varor och tjänster för över 900 miljarder under 2018. Men beräkningar visar att uppemot 15 procent av beloppet försvinner på grund av slöseri, ineffektivitet och bristande konkurrens, enligt en rapport från Dagens Samhälle Insikt.

Sundsvalls kommun köper för över 3000 miljoner och slöseriet blir i deras fall 450 miljoner (15 procent av 3000). Det är en brutal påminnelse om att kommunen måste skärpa upp sin ekonomifunktion och inköpsdisciplin.

Sundsvalls ledande politiker, koncernledning och samtliga dotterbolag bör snarast börja titta på hur man kan strama upp inköpsrutinerna. Vi läser ju nästan dagligen i ST hur budgetramarna spräcks här och där. Uppstramade inköp kan ju bli en riktigt fin räddningsplanka - även i framtiden.

Dotterbolagen har historiskt varit dåliga på att konkurrensutsätta alla inköp. Skifu utmärkte sig för några år sedan och hur står det egentligen till med Drakfastigheter och övriga dotterbolag idag - disciplinen är inte bra.

Några frågor som behöver svar är:

■ Hur analyserar kommunen tillsammans med dotterbolagen sina inköpsbehov?

■ Hur och vilken omfattning samordnas kommunkoncernens upphandlingar?

■ Hur följer kommunen upp att deras förvaltningar och bolag köper enligt de upphandlade ramavtalen?

Enligt Dagens industri är civilminister Shekarabi bestört över slöseriet i samband med offentliga upphandlingar och ska snarast se över regler och frågor om alla ska-krav, juridik, bristande resurser och även de tusentals överprövningar som görs och som är dyra och försenar inköpen.

Lavi

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel