Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sundsvalls gröna energi behövs i Europa

En 26 maj i år är det val till Europaparlamentet. Trots att EU-valet kan kännas avlägset så är det av stor vikt för Sveriges politiska arbete, inte minst i klimatfrågorna. EU har också stor betydelse för det lokala arbetet i Sundsvall. Genom europeiskt samarbete blir det lokala klimatarbetet en del av den gröna omställningen i Europa.

EU-samarbetet har varit framgångsrikt för demokrati, fred och ekonomisk tillväxt i Europa. Fortsättningsvis är EU också ett av våra främsta verktyg för att lösa klimatfrågan. Den kommande mandatperioden i Europaparlamentet kommer bli avgörande för vilken riktning Europas klimatarbete tar de närmaste åren. Vi i Centerpartiet ser att Västernorrland har stor potential att bidra till EU:s klimatarbete.

Då 73 procent av Europas energi fortfarande är fossil är det tydligt att klimatfrågan är en energifråga. För att minska koldioxidutsläppen i Europa så behövs ett tydligt energisamarbete de kommande åren. Om vi samarbetar på EU-nivå blir de lokala klimatåtgärderna som genomförs i Sundsvall också en viktig del i Europas klimatarbete.

Söndagen 14 april besökte Centerpartiets tredjenamn i EU-valet, Emma Wiesner, Sundsvall för att diskutera energifrågan med ledande kommunpolitiker. Det globala hållbarhetsmålet ren energi för alla har stor påverkan på EU:s politik, den nationella energipolitiken men också lokalpolitiken i Sundsvall. Utan lokala åtgärder löser vi inte klimatfrågan. Att diskutera Sundsvalls klimatpolitik är därför viktigt också för kommande EU-parlamentariker.

Sundsvall har också unika möjligheter vad gäller grön energi och är världsledande inom bioenergi. Vi i Centerpartiet ser stor potential för regionen att bidra i klimatarbetet vad gäller bioenergi och fossilfria material och produkter.

Skogsindustrin skapar inte bara jobb och arbetsmöjligheter, utan bidrar också till att byta ut fossila råvaror mot biobaserade. Restprodukter från skogsbruket kan dessutom nyttjas för att ta fram nya drivmedel. Att Sverige och Sundsvall har ett hållbart skogsbruk skapar klimatnytta för hela Europa. Skogens roll är central och vi måste värna om och utveckla det svenska skogsbruket.

Vi i Centerpartiet har en tydlig vision för att jobba för ett grönare Sundsvall, ett grönare Sverige och ett grönare Europa! Lokalpolitiken och utvecklingen här i regionen hänger samman med Europas klimatarbete. Det kommande EU-valet får därför stor betydelse för vilken utveckling vi kommer se framöver både lokalt och internationellt!

Emma Wiesner (C), Europaparlamentskandidat på tredje plats, civilingenjör i energifrågor

Hans Forsberg (C), ordförande Centerpartiet i Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel