Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sundsvalls kommun behöver bli mer effektiv – och ha kunden i fokus

Efter att ha jobbat 40 år inom privata företag, där kundservice är fokus, blir jag lätt frustrerad när jag vänder mig till Sundsvalls kommun.

Det hela började väldigt positivt när jag under tidig vår 2019 besökte ett event som kommunen bjöd in till om investering i solceller. Bra information och väldigt tydligt samt med ett erbjudande, att "har ni frågor och problem om er solcellsinvestering, ring oss på kommunen som jobbar med dessa energifrågor så ska vi hjälpa er när ni vill investera".

Efter sommaren tog jag beslut att investera i solceller, kontaktade företag som säljer och installerar solceller och fick efter någon dag offerter. Så långt allt bra.

Mitt hustak har en del skugga av träd som står på en tomt som kommunen äger, mitt i villaområdet. Dessa träd har under 30 år vuxit och skuggar mitt tak. Inga problem normalt, men för solceller betyder det ingen eller lite el.

Så jag ringde till de personer från kommunen som jag träffade på solcellsträffen och framförde mitt problem. Fick svaret: "Nja, det är inte vårt bord, men det kan vara de på bygglov". Så jag ringde dem: "Nja det är nog inte vårt bord, prova hos mark och exploatering". Samma svar där: "Förmodligen inte vårt bord, prova på parkförvaltningen".

Att ringa till kommunen kräver exakta tider, då dessa personer kan vara på semester, kurs, ha möten eller har telefontid.

Jag kom till slut, efter en vecka och många telefonsamtal, fram till parkförvaltningen. "Ja det är nog ett ärende för oss, men vi har väldigt mycket att göra."

Jag föreslog att de kunde ta mina uppgifter och undersöka detta.

Ett ärenden skulle upprättas, blev jag lovad, och jag skulle få ett ärendenummer via e-post, så jag kunde följa vad som händer.

Nu är vi inne på tredje veckan – och än har jag inte fått något ärendenummer.

Om detta hade varit ett normalt serviceinriktat företag så hade ett samtal förmodligen varit tillräckligt och personen jag ringt hade tagit hand om detta – istället för att bli hänvisad runt till flera personer.

När jag ringde solcellsföretagen med frågor tog den som svarade emot min fråga och sa att "vi tar detta, jag skall tala med rätt person och återkomma med svar". Svaret kom snabbt.

Det behövs förmodligen en hel del effektivisering inom Sundsvalls kommun och en samlad syn på kunden i centrum.

Jag är övertygad om att med ett effektivare arbetssätt så skulle vi skattebetalare få bättre och snabbare service till en lägre kostnad för våra kommunala tjänster.

Lars N

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel