Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sundsvalls Kulturskolas verksamhet är oändligt värdefull

Kulturskolan är något så fint som en skola för skapande, uttryck och kreativitet.

För många låter det kanske flummigt och oklart. Men nånstans i vårt inre så vet vi alla att kultur är viktigt. Utan kultur dör samhället. Utan kultur dör vi.

Det går inte att mäta i kronor och ören vad kulturskolans verksamhet betyder för samhället. Men en sak är säker. De pengar man satsar är bara en tusendel av vad man får tillbaka. Effekterna, hur det påverkar samhället, är oändligt. Elever som ägnar sig åt kulturaktiviteter arbetar bättre i skolan, får bättre betyg, mår bättre, är mindre sjuka, hjälper andra i större omfattning, får ett större samhällsengagemang. Och som att det inte skulle räcka så smittar det även av sig på föräldrarna.

Kultur är utveckling. Utan kultur skulle allt stanna. Ändå, när politiker ska spara, så sker det nästan alltid genom att man skär ner inom kulturen. Det är faktiskt mycket märkligt eftersom samma politiker gång efter annan förkunnat att kultur är det viktigaste vi har. Om man kunde se och förstå att den kortfristiga minimala besparingen längre fram kommer att kosta samhället mångfalt mer, skulle man kanske tänka sig för.

Kommunen vill spara 10 miljoner i en total verksamhet med en budget på ca 5 miljarder. Det blir ungefär som att bajsa i Östersjön och kalla det för miljöförstöring. Man borde istället satsa 10 miljoner extra, eftersom vad samhället behöver nu är allt skapande, framåttänkande, all kreativitet och fantasi. Vi behöver barn och ungdomar som kan se en framtid.

Det krävs att vi tänker längre. Framtiden är inte om ett eller två år. Det vi gör idag får full effekt i en framtid, som vi kanske aldrig önskade. Kulturskolan har en minimal budget för den samhällsinsats man gör. Den borde vara tio gånger högre.

Jan Peder Forsberg, kulturarbetare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel