Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sundsvalls miljöstrategi saknar visioner för framtiden

Sundsvalls kommun håller på att ta fram ett miljöstrategiskt program, 2020–2030. Programmet är just nu på internremiss i kommunen. Miljöpartiet har läst förslaget och förvånas över dess lamhet och den fullständiga frånvaron av mål och visioner.

Dokumentet är en sammanställning av redan beslutade kommunala mål, som till exempel att mängden avfall inom kommunens verksamhet ska minska och att kommunen ska ställa miljökrav i upphandlingar.

Att dokumentet kallas "strategi" är en gåta, eftersom det inte finns något i det som är framåtsyftande. Det finns inga nya mål i strategidokumentet, de flesta av målen har flera år på nacken och framför allt finns det ingen koppling till var kommunen är på väg - vad vill vi uppnå egentligen?

Det som får mest utrymme i dokumentet är avfall – en miljöfråga som kan vara nog så viktig, men som i huvudsak togs itu med på 1990-talet då sopsorteringen infördes. Klimatfrågan lyser med sin frånvaro. Man väljer istället att föreslå en utredning som under 2020 ska ta fram förslag inom klimatområdet. I denna ödesfråga är kommunen både sent ute och saknar visioner.

Att kommunen i sitt förslag till miljöstrategi väljer att skjuta den akuta klimatfrågan på framtiden, innebär att Sundsvall knappast har en chans att leva upp till vår del av Parisavtalets mål: att uppvärmningen ska stanna vid 1,5 grader.

Miljöpartiet har förslag på hur en verkningsfull miljöstrategi kan tas fram. Först borde man beskriva vart man vill nå. Hur ska ett hållbart Sundsvall se ut 2030; Hur reser vi? Hur bor vi ? Hur ska skolor och samhällsservice fungera? Vad produceras och med vilka metoder? Hur ser energiförsörjningen ut?

Därefter bör en strategi staka ut vägen för att nå till det samhälle som vi ska ha 2030. Vilka åtgärder och delmål behöver vi genomföra för att nå fossilfria transporter, hållbara kretslopp, bostadsbyggande utan nettopåverkan på miljön och bra, hållbara arbetsplatser och skolor?

Vi i Miljöpartiet vill se ett Sundsvall 2030 där alla kommuninvånare enkelt kan transportera sig utan fossila utsläpp. Kommunen bör ta ansvar genom att ställa hårda krav på etiska och miljömässiga aspekter vid upphandling. En koldioxidbudget är ett bra verktyg för att konkret följa upp att omställningen går tillräckligt snabbt. Om Sundsvall ska vara en attraktiv, modern stad år 2030, måste vi ta klimatfrågan och omställningen till fossilfritt på allvar!

Erik Sönegård och Johanna Thurdin, Miljöpartiet de Gröna i Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel