Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sundsvalls politiker – hur säkrar ni framtiden för friidrottsungdomarna?

Nyligen kom vi hem från en friidrottstävling i Gävle där talangfulla ungdomar från olika delar av landet deltog. Kan bara än en gång konstatera att Sundsvall ligger hopplöst efter. Inte resultatmässigt – Sundsvalls friidrott gör mycket bra ifrån sig i tävlingar nationellt sett och har haft framgångar i ungdoms-SM bland annat. Men tittar man på träningsmöjligheterna så kan man tyvärr inte säga detsamma om staden Sundsvall.

Som plats betraktat, borde verkligen en stad av Sundsvalls storlek ha tillgång till träning året runt i form av en friidrottshall.

Vintertid är Sundsvalls friidrott hänvisad till det gamla betonggjuteriet i Birsta, med sin löparbana på 135 meter raksträcka, eller Baldershov och där vanlig gympasal. Ingen rundbana för löpning, alltså ingen bana för medel- och långdistans och heller ingen träningsplats för kulstötning.

Sommarsäsongen är inte mycket bättre den, med gamla banor på Baldershov och stenhård längdhoppsgrop som utgör risk för skador på utövarna. Pinsamt!

Märk väl att trots dessa usla förhållanden, så lyckas Sundsvalls friidrott och deras engagerade ledare att ta fram flera talanger. Och dessutom hålla liv i en viktig förening för många ungdomar oavsett vilket mål man har med sin idrott.

Vi åker ofta till grannstaden Östersund på tävlingar, där finns ett flertal inomhusanläggningar för friidrott. Vi åker till Bollnäs, de har en fin inomhusanläggning. Gävle, som också är en stad jämförbar med Sundsvall, har en superfin anläggning, som också är kombinerad med hallar för bollsporter. Umeå behöver jag väl inte ens nämna.

Jag kan fortsätta räkna upp städer där ungdomarna och andra aktiva har möjlighet att utöva sitt friidrottsintresse under bra förhållanden året runt. Och kanske på sikt också ha ett friidrottsgymnasium?

Det var för ett antal år sen tal om att Birsta-lösningen skulle vara en brygga till dess att Sundsvall får en riktigt friidrottshall. Sundsvalls friidrott kan i nuläget inte arrangera tävlingar under inomhussäsongen och därmed går viktiga pengar för att föreningen ska kunna växa, upp i rök.

En ny friidrottshall har tidigare ingått i kommunens investeringsplan och skulle då vara klar senast 2021. Vad händer i frågan? är vi många som undrar. Har faktiskt inte sett ett enda spadtag i den riktningen på sistone.

Förälder till en Satelit

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel