Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sundsvallsläkare: Vi behöver alla vara hjältar – så här kan just du rädda liv

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Det nya coronaviruset har drabbat oss alla, en del svårare än andra. Risknivån för samhällssmitta är alltjämt mycket hög.

Just nu klarar den svenska sjukvården av att ta hand om alla som behöver vård, men det kan ändras. Fort. En överbelastad sjukvård är undvikbar, men då måste du bli vårdens hjälte. För nu är det inte bara jag och mina medarbetare inom vården som kan rädda liv – den potentialen finns faktiskt inom oss alla.

Låt mig berätta hur du gör: Fundera en stund vad pandemin säger om dig, och om vårt land. Viruset blottlägger såväl våra egna som samhällets brister och smittans förlopp kommer skriva sagan om det kollektiva Sverige.

Vi – du och jag – är del av en större gemenskap. Familj och vänner, by och stad, region och nation. Det är dags att både ta ansvar för oss själva och bry oss om varandra. Jag är inte viktigare än du, men du är heller inte viktigare än jag, och ingen av oss är viktigare än det gemensamma vi.

Varje invånare har nu ett val; att leva som vanligt och hoppas att någon annan löser problemet, eller vara beredda på att göra avkall och bidra till lösningen; Lämna återbud. Ställa in. Avboka. Stödköpa. Tvätta händerna. Håll avståndet. Ringa istället för att träffas. Stanna hemma (om du kan).

Farligt blir det först när viruset drabbar på systemnivå. I värsta fall överbelastas vården och personalen tvingas välja vem som får livsavgörande insatser och vem som måste bli utan. Hjärtinfarkter, stroke, höftfrakturer, och akuta kejsarsnitt kommer inte försvinna. Vården måste räcka till för alla, dygnet runt.

Vi i den svenska sjukvården behöver dig nu. Det ansvarsfulla i dessa svåra tider är att solidariskt stå över och bita ihop. Jag förstår att det tar emot, därför krävs mod. Mod att härda ut ett långvarigt lidande – trots att det smärtar, trots att det kostar på, trots att det är skrämmande. Vi kan alla göra uppoffringar och lida litet gemensamt, med hopp om att få av oss ensamma ska behöva lida oerhört.

Nationalencyklopedin definierar hjälten som en "mycket uppoffrande eller tålmodig person" som agerar osjälviskt för andras skydd eller försvar. Enligt samma uppslagsverk innebär mod "förmågan att övervinna sin rädsla och handla i en riskfylld situation för att nå ett viktigt mål".

Klart är att människor kommer att dö i spåren av pandemin, men det är svårt att säga vem och hur många. Varje siffra är en älskad person. Kanske älskad för just dig, kanske någon du aldrig träffat. Det är naturligt att känna rädsla i en sån situation. Hoppfullt är då att det är du själv som har makten att ta kontrollen över rädslan genom att ta ansvar. På så sätt kan vi alla ta mod till oss, bli hjältar och tillsammans komma till varandras undsättning, för ensamma är pandemin oss övermäktig.

När allt det här är över – för det kommer gå över – hoppas jag att vi kollektivt kan minnas tillbaka och säga: "Vi gjorde det tillsammans. Vi tog hand om varandra. Vi var hela Sveriges hjältar".

Så, ska vår saga bli en tragedi, eller en hjältelegend? Du har huvudrollen.

Stefan Peyda, AT-läkare Sundsvalls Sjukhus

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel