Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sunt att SVT granskas – viktigt med opartiskhet

Efter att jag har lyssnat på SVT:s reaktion och svar på SD:s krav på granskning av SVT och dess opartiskhet, är jag fullt övertygad om att det behövs en sådan granskning.

Vid flera tillfällen, vilket alla som ser på olika program som sänds via SVT, kan konstateras att det inte alltid råder opartiskhet.

Att det behövs ett media som är friställt, och själva kan granska allt och alla, inklusive olika politiska partier, är absolut viktigt och riktigt.

Men när det sänds program där SVT låter medverkande ensidigt propagera för en viss politisk åskådning, där inte motparten finns med och får ge sin synpunkt, innebär att SVT inte längre kan betraktas som ett opartiskt, opolitiskt och neutralt forum.

Det är sunt att granska SVT, huruvida de agerar som ett opartiskt forum!

Gunnar Johansson, Sundsvall

SVAR DIREKT:

Jag håller med Gunnar Johansson om att det är sunt att granska SVT. Alla är med och bidrar till SVT och dessutom har SVT i uppdrag att granska andra.

Det står vem som helst fritt att anmäla innehållet i våra sändningar till Granskningsnämnden. Det är det system som är beslutat och om Granskningsnämnden finner att vi brustit i opartiskhet blir vi fällda.

Ett generellt påstående av den sort som Gunnar Johansson gör, att vi låter en viss politisk åskådning propagera utan att motparten får komma till tals, finns det inget stöd för. Skulle det förekomma är det Granskningsnämndens sak att fälla oss.

Under 2019 fälldes SVT två gånger för att inte ha levt upp till kravet på opartiskhet, och detta ska ställas i relation till att SVT sände över 22 000 timmar under året.

Hanna Dowling, chef företagskommunikation SVT

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel