Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Svår förändring för boende på Allégården – kanske dags att vi gamla går ut på barrikaderna

 
Allégårdens omvandling
Visa alla artiklar

Innan politikerna i Sundsvall tar beslut om boende för de äldre borde man först rådfråga de som kommer att beröras. Nu planerar man att förändra Allégården från servicehus till trygghetsboende och det är en svår förändring för de som bor där.

Det kommer att innebära att den personal som finns där och som ser till att de gamla har tillsyn dygnet runt kommer att försvinna. Det innebär i stället att de boende får beställa hemtjänsthjälp i den omfattning de behöver.

Alternativet är att de får flytta till någon anläggning som kommer att fortsätta som servicehus och den typen av bostad vill politikerna minska eftersom den är så ”kostsam" för dem.

I Sundsvalls Tidning har Sten Rigedahl uttryckt sin oro och anser att beslutet är känslolöst och jag anser att det är taget av människor som inte satt sig in i hur många vill ha det på äldre dagar.

Jag är född i slutet av 30-talet och tillhör den skara som kommer att få stort behov av hjälp i vardagen. Den dagen kommer kanske att jag inte klarar mig längre i min lägenhet och besök av hemtjänsten då och då är inget att se fram mot. Ett annat boende kommer att krävas av mig och då vill jag bo i ett serviceboende där det finns folk dygnet runt som kan ta hand om mig och se till att jag har det bra.

Gruppen av äldre blir allt större och behovet av bostäder med hjälpande händer kommer att öka. Vi som finns i den gruppen har deltagit i utvecklingen av samhället och därför kräver vi en viss "återbäring" för vår insats. Det som kanske kommer att hända med Allégården är en besparingsåtgärd som de styrande anser sig behöva göra.

En fantastiskt fint formulerad insändare ”sitter i köket med tom blick” skriven av ”vårdbiträdet” speglar dagarna för de gamla som bor i ”trygghetsboende”. De som bor i den miljön lider ofta av ensamhet, hemtjänsten har många att ta hand om och det blir inte mycket tid för de som bor där.

I ett "serviceboende" finns det ständigt tillgänglig personal som tar hand om alla gamlingar. Det är den boendeformen jag vill uppleva när jag inte längre klarar mig på egen hand. Det är i den miljön jag vill njuta av umgänge med andra gamla, njuta av tv-program och ibland underhållning i matsalen. Jag vill känna doften från matsalen och njuta av det kocken åstadkommer varje dag.

Som så många andra grupper i samhället kanske också vi gamla skall ut på barrikaderna och demonstrera för våra krav och behov. Vi måste tala om för de styrande – lyssna på oss innan ni tar alltför drastiska beslut och förstör vardagen för oss som tillhör den gamla generationen.

Åke Nyberg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel