Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Svårt att skapa lönsamhet för mindre specialbutiker i Stenstan

Med anledning av Rune Östbergs insändare "Fler bostäder och specialbutiker kan skapa en lysande framtid för Stenstan".

Det är bra att det finns en levande debatt om vår stenstad. Men att föreslå en satsning på "mindre specialbutiker med väsentligt lägre personalkostnad", är nog att drömma om en fjärran lyckovärld, tyvärr. För det är svårt att med dagens hyresnivåer att på butiksytor kunna lyckas skapa en lönsamhet, för en "mindre specialbutik".

Att då också kunna driva dessa med öppningstider som gör att man kan konkurrera med Birsta samt med "väsentligt lägre personalkostnad" än vad man har idag, nej detta är nog tyvärr ett trolleritrick som inte ens en trollkarl av världsklass skulle klara av.

Små specialbutiker tenderar till att bli sällanköpshandel och då räcker inte kundunderlaget till för att skapa lönsamhet. För vad ska dessa butiker kunna erbjuda dagens konsumenter som är inriktade på att snabbt och enkelt kunna gör sina inköp av varor till ett konkurrenskraftigt pris, på ett bekvämt sätt?

Det är svårt att skapa en produkt idag och kunna sälja denna till lägre pris än de stora drakarna. Dessa gör så stora inköp så de kan pressa ner inköpspriset lägre än vad mindre butiker någonsin kan få med sina inköpsnivåer.

Nej, konkurrensen är tyvärr redan snedvriden från start. Det finns en rad konstigheter som genom åren satt käppar i hjulen för många mindre butiker – inte minst på mindre orter. Flera privathandlare ville kombinera dagligvaruhandeln med försäljning av bensin. Något som på sin tid stötte på problem,men idag finner du minst tre sorters mjölk på bensinmacken. Det är lättare att köpa mjölk på macken än att hitta bilbatterier eller andra reservdelar till bilen där idag. Vem vet vad som händer i Stenstaden i framtiden, så fortsätt fundera och komma med nya idéer.

Spanarn

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel