Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Svårt läge i Timrå med servettbudgeten – tvingas ta tuffa beslut om minskade anslag till verksamheter

Det kan väl inte ha undgått någon att Timrå kommun hade det kämpigt med ekonomin förra året och även fortsatt under 2019. För att få ordning på det stora budgetunderskottet måste vi effektivisera verksamheter, se över alla kostnader och verkligen prioritera.

En kommuns absolut största kostnad är kärnverksamheten som i grova drag kan benämnas skola, vård och omsorg. Dessa områden tarvar cirka 70 procent av kommunens totala budget med nästan uteslutande lagstyrd verksamhet som varken kan eller får väljas bort av politiken.

Nu börjar de flesta förstå att områden som är möjliga att spara inom inte är så många, i stort handlar det om till exempel våra vägar, torg, föreningsbidrag, idrottsanläggningar och gemensamma utrymmen av kommun ägda eller finansierade. Frågan var och en bör ställa sig är: varför befaras kommunen få ett minusresultat 2019?

När man läser och ser en viss kritik som riktas mot Socialdemokraternas och Vänsterpartiets bedrivna politik i Timrå slås vi av vilket dåligt minne somliga har.

Moderaternas och Kristdemokraternas servettbudget, stödd av Sverigedemokraterna, är bortglömd. De högerkonservativa satsningarna koncentrerades bland annat på att sänka skatter för de som tjänar mest, höja rut-/rot-avdragen och detta finansieras genom försämringar för arbetslösa, sjuka och nedmonterade arbetsmarknadsåtgärder.

Nu fick ju inte ”den vuxne i rummet” bli statsminister, men hans budget är sittande regering tvungna att följa året ut. Konsekvensen blir att fler och fler medborgare hamnar i kommunens försörjningsstöd.

Verktygen för att hitta sysselsättning till människor som står långt ifrån arbetsmarknaden saknas och en förstärkning av sedan tidigare underfinansierade statsbidrag till kommunerna uteblir.

En direkt följd av detta så tvingas den politiska majoriteten i Timrå kommun ta tuffa och mindre roliga beslut på minskade anslag till olika verksamheter.

Maritza Villanueva Contreras (V), ordförande socialnämnden Timrå kommun

Lars Kempe (S), vice ordförande socialnämnden Timrå kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel