Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Svenskt Näringsliv: Klokt att lyssna på varningssignalerna och förlänga viktiga krisåtgärder

 
Corona: Näringsliv
Visa alla artiklar

Att smittspridningen nu åter tar fart riskerar att drabba företag och jobb såväl här i Västernorrland som i hela landet. Därför är det bra att regeringen och samarbetspartierna vill förlänga viktiga krisåtgärder.

Coronapandemin gjorde att den svenska ekonomin tvärnitade i våras. När efterfrågan försvann fick många företag extremt svårt att klara verksamheten. Hundratusentals anställda permitterades och åtskilliga företag över hela landet tvingades säga upp medarbetare.

Bilden av hur krisen drabbar olika branscher i Västernorrland är spretig. Företag som levererar lokaler, teknik, persontransporter och mat i samband med konferenser och möten har det riktigt tufft. Inom handeln är kläd- och skohandeln hårt drabbad där färska siffror visar på tvåsiffriga försäljningstapp för åttonde månaden i rad. Inom industrin vittnar exportberoende teknikföretag om ansträngda verksamheter där framför allt den ovissa framtiden leder till osäkerhet i att investera.

Krisen märks tydligt även i statistiken från Arbetsförmedlingen. I länet är det nu 10 813 inskrivna personer som står utan jobb, nästan 600 fler människor jämfört med samma tidpunkt för ett år sedan. I hela Sverige är nu nästan 100 000 fler utan arbete jämfört med november i fjol.

Svenskt Näringslivs Företagarpanel visar att av de tillfrågade företagen i Västernorrland har 47 procent minskat sin omsättning senaste halvåret. Resultatet har blivit minskade investeringar och fler uppsägningar. Av företagen i länet har 36 procent minskat sina investeringar och 34 procent minskat antalet anställda senaste halvåret.

Många av de företag som lyckades överleva den första fasen är fortfarande kraftigt försvagade. De får svårt att klara nya påfrestningar.

Därför är det mycket välkommet att regeringen och samarbetspartierna lyssnat till varningssignalerna från bland andra Svenskt Näringsliv.

Att man nu vill förlänga både omställningsstödet och möjligheten till korttidspermittering, samt dessutom utöka företagens möjlighet till anstånd med skatteinbetalningar är viktiga och effektiva krisåtgärder.

De kan rädda företag och jobb, här i Västernorrland och i hela landet. Men det kommer att krävas ytterligare insatser. Krisen är tyvärr långt ifrån över.

Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel