Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sverige behöver ett äldreomsorgslyft

Det svenska välfärdssamhället håller på att rustas ned. Resurserna minskar drastiskt samtidigt som behoven av välutbildad personal inom vård och omsorg ökar. Läget är akut.

Sverige behöver ett äldreomsorgslyft. Ytterst handlar det om politisk kortsiktighet och ovilja. Det krävs tuffa beslut för att vända utvecklingen.

Politikerna har inte velat ta i dessa svåra frågor utan sökt enkla utvägar. En sådan utväg var att introducera marknadslösningar och privata alternativ i hopp om att de skulle lösa den omöjliga ekvationen av allt större behov utan att behöva tillföra resurser. Men det privata marknadstänkandet och valfrihetsmodellerna har varken lett till bättre kostnadseffektivitet eller kvalitet.

Stora delar av välfärden går inte att rationalisera med samma metoder som annan tjänsteproduktion och är dessutom svårmätbar vad gäller utförande och kvalitet. Det handlar inte bara om vad som ska göras utan också hur det görs.

Men lika lite som marknadstänkandet och privata alternativ är lösningen på välfärdens problem är de heller inte det huvudsakliga problemet. Ingen gagnas av att vända upp och ner på hela välfärden utan nu måste vi skapa ett robust system som säkerställer kvalitet i alla verksamheter, både i de offentligt drivna såväl som i de privata.

Överallt i Sverige jobbar medlemmarna i Kommunal som tar ansvar för att hantera krisen i äldreomsorgen. Med låga löner och bristande arbetsvillkor som tack för mödan. Detta är fullkomligt ohållbart. Staten och kommunerna måste göra sitt.

Underbemanningen i äldreomsorgen är konstant. Sju av tio medlemmar i Kommunal vittnar om att bemanningen är otillräcklig, varje vecka! Vill man ha en stark välfärd måste det få kosta.

Välfärden kräver radikalt ökade resurser om den på riktigt ska vara garanterad ALLA efter deras behov. Rätt bemanning, bättre personalkontinuitet, ökade resurser och större handlingsutrymme är grundläggande för äldreomsorgens kvalitet.

Genom att prioritera dessa delar kan vi att återigen bygga världens bästa äldreomsorg – för äldre, personal och anhöriga. För välfärden är en trygghet, för alla.

Rickard Altin, undersköterska & fackligt politisk ansvarig, Kommunal Sektion Sundsvall vård & omsorg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel