Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sverige kan lära av spansk sjukvård – fick hjälp och svar under en och samma dag

Vid ett besök i Spanien fick jag tillfälle att nyttja sjukvården, då jag befarade att jag hade en propp i benet. Jag besökte den allmänna vårdcentralen på orten där jag blev väl mottagen och efter 45 minuters väntan och konsultation kom jag ut med en remiss till sjukhuset.

Åkte direkt dit. Kort väntan innan jag blev mottagen av personal som gick igenom mina data och tog olika prover.

Därefter följde en lite längre väntan innan jag fick träffa en läkare som talade engelska. Hos hen togs ytterligare prover varefter jag remitterades till hjärt- och lungröntgen samt till ultraljudsundersökning av benet.

Därefter väntade jag en dryg timme innan läkaren kom och redogjorde för de prover som tagits och resultatet som visade att det endast var en ytlig propp som kunde behandlas på ett enklare sätt.

Det tog i stort sett en dag i anspråk för denna utredning och när jag gick hem hade jag alla svar.

Jag kan inte låta bli att tänka på hur det skulle ha varit i Sverige. Antagligen hade jag fått vänta på besök långt senare på de båda röntgenundersökningarna på olika mottagningar med en hel del extra administration och kostnader för samhället.

Har Sverige något att lära av spansk sjukvård?

Tacksam patient

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel