Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sverige måste snarast lagstifta mot kärnvapen

I mars placerade USA ut sex bombplan i Europa med kärnvapenkapacitet. Fram till slutet av 2021 kommer USA placera ut ytterligare 50 F-35 stridsflygplan i Europa, även dessa med kapacitet för kärnvapen (källa: SVT).

Vi ser en skrämmande utveckling i vår världsdel, med mer fientlig retorik, militär upprustning och ständigt större militärövningar. Finns det någon gräns för hur långt vissa nationers ledare kan gå för att hävda sin styrka?

Idag finns kärnvapen som räcker för att utplåna hela mänskligheten, något som inte verkar bekymra dessa ledare. Andra politiska ledare har förstått denna enkla sanning och har därför enats om att förbjuda kärnvapen.

I juli 2017 ställde sig 135 nationer bakom ett FN-fördrag för att förbjuda kärnvapen. Idag saknas 16 länder för att fördraget skall träda i kraft, däribland Sverige.

Vi vill att Sverige skriver under och ratificerar fördraget - nu! Då blir vi är en av de femtio nationer som krävs för att fördraget skall träda i kraft. Då lever vi också upp till det anseende som vårt land haft internationellt som freds- och nedrustningsnation.

Det är även angeläget att Sverige snarast stiftar en lag mot kärnvapen på svenskt territorium, med tanke på flera ledande politikers inställning i denna fråga. Nu är regeringens ”ståndpunkt” att kärnvapen inte ska och inte får placeras ut i Sverige. En lag gör det betydligt svårare för nuvarande och kommande regeringar att ändra eller tumma på denna ståndpunkt.

Globalt är kärnvapen det enskilt största hotet mot mänskligheten. Lokalt är det ett orimligt hot mot människorna i dess närhet. Rena olyckor, mänskliga misstag eller terroristattacker skulle få katastrofala följder. Detta och vetskapen att man i sin närhet har ett strategiskt mål som varje militär angripare ser som sin första uppgift att slå ut medför en oacceptabel otrygghet.

Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen, Sundsvall:

Lena Dahlin, Runa Forsman, Ulrika Hådén, Måna Wibron, Stefan Aronson och Ulf Gustafsson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel