Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Systemet med stafettpersonal äter upp verksamheten inifrån

Region Västernorrland går back – igen! Enligt ST:s artikel handlar det om närmare en kvarts miljon kronor. Orsaken är bland annat ökade stafettkostnader.

Nu undrar jag: hur kan detta vara möjligt? Hur kan det ens vara tillåtet att slösa med våra skattepengar på det här viset? Hur kan vi ha ett system där pengarna vandrar från våra fickor och rakt in i privata företag?

Region Västernorrland vill få balans i sin ekonomi men misslyckas år efter år. De får ständigt skit för det, men har som jag ser det väldigt begränsade möjligheter att åtgärda problemet.

Man menar att Region Västernorrland måste skapa bättre villkor för de anställda för att de ska stanna kvar och inte söka sig till privata företag där de kan få bättre förutsättningar och högre löner. Och det stämmer naturligtvis. Problemet är att systemet med stafettpersonal äter upp verksamheten inifrån och det finns således inga pengar kvar att åtgärda arbetsmiljöproblem och låga löner med.

Alla borde ju inse att det skulle vara enklare för regionen att åtgärda sina problem om de inte behövde hosta upp enorma belopp till vinster i välfärden årligen.

Personal ska självklart ha högre lön och en god arbetsmiljö, men det här är inte ett hållbart system. Det rimmar illa med en förbättrad vård och en bättre arbetsmiljö i regionen.

Kontinuiteten i vården är dessutom nära nog noll då patienter möts av olika läkare vid varje besök. De som trots allt stannar i regionens försorg får allt sämre förutsättningar att göra ett bra jobb. Är det så här vi vill ha det? Nej, se omgående över systemet som dränerar vår välfärd. Gör om, gör rätt!

M

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel