Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ta hem de svenska barnen från Syrien!

Fler än 2500 barn från över 30 olika nationaliteter, däribland svenska barn, lever just nu under fruktansvärda förhållanden i läger i nordöstra Syrien. Nyligen annonserades att de amerikanska styrkorna snart drar sig tillbaka från området, något som väntas öka riskerna ytterligare för barnens liv och hälsa. Den svenska regeringen måste agera nu så att de svenska barnen kan hämtas hem!

Sverige lämnar idag ansvaret till IS offer, de kurder som upprepade gånger bett omvärlden  att ta ansvar för sina medborgare. Rädda Barnen har agerat flera gånger under den debatt som uppstått. Den 12 april skickade Rädda Barnen ett öppet brev till statsministern och regeringen, där vi vädjade om att regeringen skulle agera.

Många av barnen och deras familjer, som av myndigheterna förmodas ha koppling till terrororganisationen Islamiska Staten (IS), har vistats i lägren i över ett år. Andra har anlänt nyligen på grund av pågående strider. Bland dem finns ensamkommande barn, barn med funktionsvariation, svåra skador eller sjukdomar och barn som själva är föräldrar. Fler än 1100 barn har anlänt till lägren sedan i januari. Enligt FN har minst 50 syriska och utländska barn dött sedan december under resan till eller strax efter ankomst till lägren, på grund av nedkylning, undernäring och sjukdomar.

Barnen i Syrien har individuella rättigheter och Sverige som stat har därför, enligt barnkonventionen och andra internationella konventioner, ansvar för de svenska barnen  oavsett vad deras föräldrar har gjort.

Den svenska regeringen har uttalat en tydlig ambition att skapa förutsättningar för att de svenska barnen ska komma hem till Sverige. Den humanitära situationen i lägren är mycket allvarlig. Därför är tiden knapp och svenska myndigheter behöver hitta lösningar nu!

Rädda barnens distriktsstyrelse i Västernorrland: Ewa Back, Lena Näslund, Solveig Fahlén, Eva Larsson, Khosrow Razavi samt Rädda Barnens lokalförening i Härnösand

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel