Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ta inte bort de personliga ombuden i Sundsvall – människor kan försättas i rättslöst tillstånd

Det ligger nu ett nedläggningshot över kommunens verksamhet med personliga ombud.

I kommunen finns för närvarande tre personliga ombud.

När man som individ inte själv förmår att hålla i diverse myndighetskontakter så har man fram till nu kunnat få hjälp med att komma igång med detta och reda upp trassliga situationer.

Som i övrigt fungerande men med psykisk ohälsa, till exempel ADD, utmattningssyndrom, etcetera, kan kontakter med olika myndigheter, exempelvis försäkringskassan, bli till oöverstigliga hinder med följd att bland annat ansökningstider och överklaganden missas.

Det finns ingen annan instans som kan hjälpa till med detta. Tro mig, jag har letat.

Försvinner dessa tre personer så försätts många människor i ett rättslöst tillstånd eftersom de själva för tillfället inte mäktar med att upprätthålla kommunikation med diverse samhällsfunktioner. Just ovanstående grupp av människor passar inte in i någon av samhällets andra hjälpinstanser. Vare sig inom landsting eller kommun.

Det är orimligt att allt sparansvar ska tryckas nedåt i verksamheterna. Se i stället över vart pengarna tar vägen högre upp i hierarkin. Kanske avvakta med tveksamma omorganisationer, spara på möten och konsulter, ja kort sagt ligga lågt med allt som inte är av direkt betydelse för kärnverksamheterna.

Beslut ska fattas i slutet av januari. Jag vädjar nu till beslutsfattarna att ta sitt förnuft till fånga och bevara denna så viktiga funktion.

Anna Håkansson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel