Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ta inte bort tryggheten för barnen – bevara Allsta skola

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

På bilden ser du mina två barn. De är på väg till sin första skoldag i förskoleklass respektive årskurs 1 på Allsta skola i augusti i år. De hade nogsamt packat väskorna och på vägen till skolan bubblade och babblade de om vad första skoldagen skulle innehålla. Oj, så kul det skulle bli!

Och roligt har barnen på Allsta skola!

Här möts barnen av engagerade pedagoger, här möts barnen av en skola som ligger bredvid både skog och sjö, här möter barnen varandra på skolgården och kan inte bara varandras namn utan känner också till varandras ålder, var de bor och vad deras syskon och föräldrar heter. Det finns ett värde och en trygghet i det.

Ikväll frågade jag mitt ena barn om alla på skolan var snälla och svaret kom självklart utan minsta tvekan: "Ja mamma, det är klart!". Som om inget annat vore möjligt, som om tryggheten på Allsta skola vore självklar.

Tyvärr är den inte det, nu är den hotad. Nedläggningshotad.

Det gör så ont i hjärtat och väcker så mycket ilska i mitt bröst då jag tänker på att om ett par år kanske skolan är ett tomt skal utan liv. Som en hålögd och själlös jättebyggnad utan framtidstro. Gungorna som det nu är kö till, skulle vaja tomma i vinden. Inga bollar skulle flyga över grusplanen och hopprepens rytmiska dunk mot asfalten skulle vara ett minne blott. Inga glada barnskrik skulle höras och inga nya upptåg planeras.

Nej, om ett par år måste jag, enligt barn- och utbildningsnämndens förslag låta mina barn, sex respektive sju år, stå och vänta på bussen vid en hårt trafikerad väg, där polisen ideligen tar fartsyndare. Sen ska de åka 2,6 mil tur och retur till en skola inne i centrum. En skola som de delar med 900–1 000 andra barn. Eller barn förresten, åldersspannet skulle vara mellan sex och 16 år.

Tryggt? Nej. Ett alternativ? Nej.

Jag börjar i mitt stilla sinne fundera på om det inte är barn- och utbildningsnämnden som är en hålögd och själlös jätte utan framtidstro och visioner. Varför väljer de annars att se problem istället för möjligheter?

Förälder med barn på Sundsvalls bästa skola

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel