Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Tack för insändaren om normaltid – sommartid året runt vore hemskt

Med anledning av insändaren "Normaltid - jag fick lära mig att skuggan pekar mot norr klockan tolv".

Jag ville bara säga tack till insändarskribenten Christer Söderberg. Jag håller verkligen med dig. Sommartid året runt vore hemskt. Dessutom onödigt då det redan har prövats i Ryssland, varvid det avskyddes på grund av de mörka morgnarna.

Intressant att du även påpekar att frost varar en timme längre med sommartid. Jag har faktiskt själv börjat tillämpa argumentet att sommartid inte bara ger en timmes mörkare morgnar utan även en timmes kallare, men frostargumentet kom jag inte på förrän jag läste din insändare.

Transportstyrelsen sa att sommartid året runt skulle rädda liv eftersom "färre är ute och går i mörkret" men det är bara skitsnack.

En viktig anledning till påkörningsolyckorna är att kvällsmörkret runt allhelgona kommer som en vägg på grund av att vi har det där dumma systemet med sommar- och normaltid. Ett problem som skulle försvinna med endast normaltid.

Troligen är flest barn ute under de påverkbara timmarna på morgonen, och för alla dem innebär sommartid längre mörkersäsong och därmed större trafikfara.

Slutligen, tack för att du säger "normaltid" och inte "vintertid" som media så svekfullt gick tillbaka till att säga. Solen ska stå i söder klockan 12 året runt.

Jacob

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel