Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Tala klarspråk, politiker – varför dräneras kassorna som leder till nedskärningar av kärnverksamhet?

Ständigt detta sparande och nedskärningar på kommunens och regionens kärnverksamheter. Vi har inte råd, vi måste spara! Helst ska vi snöpa det ohämmade flödet för grupperna ungdomar och gamla.

Politiker har ju uppenbart aldrig varit unga eller verkar för den delen aldrig tro sig bli gamla och sköra, så varför bry sig om dessa..?

Jag håller klart med om att det måste finnas en sund balans i finanserna och det finns absolut ingen gigantisk säck med guld som ständigt fylls på av sig själv genom något osynligt underverk som vänsterkantsromantiker verkar tro.

Dock måste det upp till ytan i detalj om vad det är som dränerar våra kassor gång på gång och som alltid verkar resultera i nedskärningar av kärnverksamheten.

Är det en orimlig tung byråkrati och administration? Är det slarv och okunnighet kring hur man bedriver daglig verksamhet kostnadseffektivt? Har vi för få som genererar skatteintäkter förhållande till dem som försörjs av detsamma?

Jag misstänker att alla tre dessa punkter är starkt bidragande till denna osunda obalans de ställt oss inför.

Ok, vi kanske har för höga förväntningar på vad vi ska ”få” för våra skattepengar men så länge som skolor och fritidsgårdar stängs och vården ska spara på den operativa delen – och det inte kan förklaras i detalj om varför och vart våra skattepengar istället flödar, så är våra förväntningar absolut inte för höga.

Våra politiker behöver börja tala klarspråk om var exakt de lägger våra pengar och därefter kan vi fundera på om vi rentav behöver öka inflödet till dem av våra pengar att förvalta. Eller om vissa funktioner helt enkelt inte ska hanteras av kommun och region.

Fundersam

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel