Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Tandsköterskors yrkeserfarenhet måste löna sig mer

Det måste löna sig bättre att vara utbildad och yrkeserfaren i tandsköterskeyrket. I dag skiljer det väldigt lite i lön för den som är nyutexaminerad och den som har jobbat många år i tandvården. Det vill Vision i Region Västernorrland ändra på.

Tandsköterskors arbete i tandvårdsteamet är helt centralt för att kunna garantera en hög patientsäkerhet, erbjuda avancerade behandlingar och ge ett proffsigt och serviceinriktat bemötande. Vi tandsköterskor uppskattar verkligen vårt jobb!

Tandsköterskor har i regel minst ett och ett halvt års eftergymnasial utbildning. Men vår medellön ligger betydligt lägre än genomsnittet för manligt dominerade yrkesgrupper som har motsvarande utbildningsnivå. Våra löner är lägre i genomsnitt än för dem som enbart har en gymnasieutbildning. Frågan är då – tjänar vi ens in vår utbildning?

Många tandsköterskor kommer att gå i pension de kommande åren. Attraktiviteten i vårt yrke måste öka om den offentliga tandvården ska kunna rekrytera och behålla framtidens tandsköterskor.

Vision vill:

■ att arbetsgivare i den offentliga tandvården gör långsiktiga lönesatsningar för tandsköterskor för att öka attraktiviteten i yrket;

■ att lönespridningen ökar så att tandsköterskors yrkeserfarenhet lönar sig mer;

■ att vårdgivare slår vakt om en hög kompetensnivå i tandsköterskeyrket, bland annat genom regelbundna granskningar av yrkes- och specialistutbildningar.

Tandsköterskeyrket är ett ansvarsfullt arbete. Vi har en gedigen yrkesutbildning i ryggen och våra erfarenheter i händerna. Tandsköterska är ett kvinnodominerat yrke och det är tydligt att detta avspeglas i hur det värderas lönemässigt. Vår yrkeserfarenhet måste löna sig mer och lönespridningen måste öka. Vem vill annars bli framtidens tandsköterskor?

Sonja Sandberg, tandsköterska och ombud i Vision Region Västernorrland

Gudrun Kornijenko, ordförande Vision Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel