Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Tänk på miljön – ingen kan göra allt men alla kan göra något

Ett väldigt stort problem i dagens samhälle är att det släpps ut mycket avgaser, vilket inte är bra för varken människor eller naturen. Detta problemet är något som vi bör ändra på. Man kan exempelvis åka mer buss, kanske lägga bilnycklarna på hyllan och gå till jobbet eller om man ska handla kan man gå istället. Det är bättre för oss människor och naturen.

Visst, att vi åker så mycket bil, och släpper ut så mycket avgaser, kanske inte påverkar er så mycket, men det kommer att påverka oss i den yngre generationen – kanske era barn, syskonbarn, barnbarn. Allting kommer att bli förstört och förändrat till det negativa förr eller senare.

Vi har ingen lust att ta över alla dessa problem.

Bilavgaser gör att växthuseffekten ökar, vägtrafiken släpper totalt ut mellan många miljoner ton koldioxid per år. Om dessa utsläpp blir mer och kanske fördubblas så kommer jordens medeltemperatur ökas med cirka flera grader inom det närmaste åren. Avgaserna från bilen motsvarar cirka 30 procent av jordens koldioxid.

Så varför väljer många att ta bilen till jobbet varje morgon, när man kanske kan gå dit? Beror det på lathet? Om man jobbar långt från hemmet är det bättre att ta bussen istället för bilen. Om vi åker buss kan fler personer förflyttas samtidigt – och det är ett säkrare transportsätt.

Tänk på miljön, så gör du alla en tjänst. För nu när man ser bilder på naturen så blir man typ helt chockad, att har vi gjort detta.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Hoppas att ni tar åt er lite och tänker på vad ni gör i framtiden.

Elev i åk 9

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel