Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Taxonomin hotar det svenska skogsbruket

EU-kommissionens förslag att kärnkraft, vattenkraft och biobränsle inte skall anses vara hållbara, är ett direkt hot mot vår energimix. Att kärnkraften inte skall anses hållbar tror jag personligen inte kommer att gå igenom, eftersom så många medlemsländer har just kärnkraft som energikälla, så där står nog Tyskland ganska ensamt.

Vad gäller vattenkraften och biobränslet är hotet betydligt större. Visst finns det gamla vattenkraftsdomar som är i behov av översyn för att värna besöksnäringen, men det är inte något som EU skall lägga sig i.

Att biobränsle ska jämställas med kol måste väl ändå vara ett skämt, men jag vågar påstå att EU:s mål är att skogsländernas skogar ska stå orörda och vara upptag av CO2 (kolsänka), eftersom det här är tredje attacken mot skogsbruket (LULUCF talloljan).

Är det inte dags nu för berörda aktörer att ta bladet från munnen och upplysa svenska folket om vad som håller på att hända. Här står jobb och investeringar på spel, rapporteringskrav som för den enskilde skogsägaren kan vara omöjlig att själv utföra med fördyringar som följd.

När det gäller Ica- och Konsum-frågor är man snabbt på tårna, men när det gäller EU ska det ske i det tysta. Den underrapportering som media står för där det råder något märkligt tystnadskrav när det gäller EU gör verkligen inte saken bättre, till skillnad från den finska där det både skrivs och politiker gör uttalanden.

En fråga som blir mer och mer aktuell, var det verkligen det här det EU vi röstade om?

Alvar

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel