Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Tidigare näringslivschefen Anita Öberg: Vem vill och törs vara chef i Sundsvalls kommun?

 
Turerna kring Näringslivsbolaget
Visa alla artiklar

Klockan är 16.50 och det är fredag den 22 mars. Jag känner mig nöjd med veckan som har gått och gör mig redo för helgen. Då ringer min ordförande Anders Hedenius, som säger att jag ska infinna mig på kommunhuset på måndag kl 09.00. Jag uppmanas att ta med mina två affärsområdeschefer. Jag hamnar i chock och vill veta vad saken gäller. Han svarar att han tyvärr inte kan säga det, men däremot säger han att mötet kommer inte bli roligt!

Ja, det här var början på den absolut värsta perioden i mitt liv! Som en blixt från en klar himmel blev jag alltså inkallad till min ordförande och vice kommundirektör Eva Carron, berövad mitt arbete och mitt bolag som jag varit med att bygga upp. Det visade sig att vi hade blivit visselblåsta och att vi skulle bli avstängda i nio veckor utan att vi fick veta vad vi var anklagade för. Kommunledningen kallade det för arbetsbefrielse men det ska vara en ömsesidig överenskommelse, vilket det verkligen inte var.

Det här var helt ensidigt från arbetsgivaren, en regelrätt avstängning med omedelbar verkan som det dessutom inte finns något stöd för i vårt kollektivavtal.

Vi har än idag inte fått en offentlig upprättelse, trots att utredningen har frikänt oss från anklagelserna.

Vi fick order att lämna in datorerna, munkavel att prata med personal och om Näringslivsbolaget. Det går inte med ord att beskriva hur utsatta och kränkta vi kände oss. Kommunledningen granskade alla våra mejl, sms och telefonsamtal. När dessutom kommundirektören Åsa Bellander, Hedenius, med flera, från kommunledningen nämner i media att det handlar om oegentligheter och allvarliga anklagelser så kände vi oss verkligen uthängda och försvarslösa!

Åsa Bellander uppger i ST den 6 juli att vi fick kontinuerlig information. Detta är lögn! Det är ju bara att titta på våra mejl, sms och telefonsamtal så framgår det att ingen kontakt har skett. Åsa Bellander uppger i samma artikel att hon inte har någon ånger över att kommunen genomförde processen, den var nödvändig. Men jag håller inte med! Hade hon pratat med mig som vd och min styrelse är jag övertygad om att vi hade kunna lösa problemen på ett mycket bättre sätt. Det har begåtts en rad misstag i processen som jag hoppas man tar lärdom av.

■ Ingen mbl-förhandling.

■ Helt ensidig avstängning utan stöd i vårt kollektivavtal.

■ Felaktig avstängning av mina chefer och mig som vd.

■ Vi hotades, fick inte prata med personalen.

■ Inte en enda kontakt från kommunens HR-avdelning under fyra månader.

■ Ingen information till styrelsen.

Om det är någon som blivit utsatt för kränkande särbehandling, så är det vi chefer vilket också står i utredningen.

Jag vill veta vem som fattade beslutet att stänga av oss. Jag vill veta varför vi tre kvinnliga chefer behandlas så olikt logistikparkens vd. Vi har än idag inte fått en offentlig upprättelse, trots att utredningen har frikänt oss från anklagelserna om kränkande särbehandling, vidlyftig representation och kreativ bokföring. Man pratar om människors lika värde och schyssta villkor, men det är något jag definitivt inte kan känna igen i denna process.

Anita Öberg, fd näringslivschef i Sundsvalls kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel