Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Tidigare överläkare: Uppenbart att sparförslaget dramatiskt försämrar möjligheterna att ge god vård till äldre

 
Stora sparförslag inom specialistvården i Region Västernorrland
Visa alla artiklar

Vi lever fortfarande med konsekvenserna av coronapandemin. Den grupp som drabbats hårdast är de äldre, så kallade multisjuka.

Tidigare primärvårdschef Gösta Brydolf beskriver i en insändare i ST 4/9 den medicinska nedrustning som skett inom äldrevården på senare år.

Professor Yngve Gustavsson har i hårda ord i olika sammanhang, bland annat i sitt sommarprogram, talat om hur vården misslyckats med att ge de äldre en god vård i samband med pandemin.

Mina erfarenheter efter nästan 40 år som läkare säger mig att många liv hade kunnat räddas i dessa grupper, med en snäppet högre standard på den medicinska vården. Det handlar inte om att de sjuka ska erbjudas respiratorvård utan grundläggande insatser som ett dropp, syrgas samt om så behövs intravenöst antibiotika. Sådana insatser kräver numera sjukhusvård, vilket många äldre inte minst bosatta på äldreboenden tycks ha blivit utan under inledningen av pandemin.

Ett förslag till besparingar i Region Västernorrland har nyligen lagt fram av sjukhusdirektör Lena Carlsson. Det innebär att ett stort antal vårdplatser med speciell kompetens för vård av äldre läggs ned i regionens sjukhus. Bland annat ska den akutgeriatriska avdelningen på Sundsvalls sjukhus avvecklas, men även antalet rehabiliteringsplatser för äldre minskas kraftigt.

Det finns starka vetenskapliga belägg för att äldre multisjuka ska vårdas på enheter med särskild kompetens, detta för att vid akut sjukdom tillfriskna så snabbt som möjligt och så långt som möjligt återkomma till tidigare funktion. Det är på precis samma sätt som vi vet att hjärtvård ska bedrivas på kardiologavdelning eller strokevård på en strokeenhet.

För alla med kunskap i området äldrevård är det uppenbart att sparförslaget, om det genomförs, leder till ytterligare en dramatisk försämring av möjligheterna att ge god och värdig vård av våra äldre.

Den grupp människor som nu hotas att drabbas är de allra svagaste i vårt samhälle. De har inga starka patientföreningar eller anhöriggrupper som företräder dem. Det är därför extra viktigt att de negativa konsekvenserna av sparförslaget blir tydliga.

Anders Nelvig, tidigare överläkare geriatrik

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel