Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Tidsbegränsat anställda jobbar trots sjukdom – av rädsla för att förlora jobbet

I krisen som uppstått på grund av coronaviruset har regeringen gjort ett antal förändringar för att mildra krisen för individer och företag. En åtgärd är slopat karensavdrag. För det är helt enkelt lättare att välja att stanna hemma när man är sjuk – och därmed begränsa smittspridningen – om man inte förlorar så mycket på det.

Men något som också gör det lätt att välja rätt är att ha ett fast jobb och en trygg anställning. Den som har ett vikariat, ett visstidsjobb eller nån annan form av skitanställning tar fler risker med en sjukskrivning. Tidsbegränsat anställda arbetar i betydligt högre grad, trots att de är sjuka och den vanligaste orsaken är rädsla att förlora jobbet. Detta samtidigt som vi uppmanas att stanna hemma när vi är sjuka.

Den krisen vi upplever nu sätter fingret på flera sårbarheter i vårt samhälle och jag tycker det är dags att vi begränsar osäkra anställningar!

Ida, terminalarbetare i Skönsberg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel