Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Tillsammans arbetar vi för att skydda riskgrupperna i Sundsvalls kommun

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Coronaviruset ställer krav på oss som samhälle och särskilda krav ställs på vården och omsorgen. Det är i sjukvården och äldreomsorgen som stora delar av de utpekade riskgrupperna finns samtidigt som det är en verksamhet där det behövs mycket personal.

Självklart påverkas verksamheten redan idag trots att vi inte har samma antal sjuka här som i storstadsregionerna. Regeringen och Folkhälsomyndighetens nödvändiga restriktioner och rekommendationer gör att sjukfrånvaron ökar och situationen blir ansträngd. Vi vet att många just nu sliter hårt för att få verksamheterna att fungera även i dessa tider. För det vill vi rikta ett stort tack till alla medarbetare.

Men det vidtas också åtgärder för att hantera situationen. Redan idag har vård- och omsorgsförvaltningen och nämnden i Sundsvalls kommun fattat en del beslut som påverkar verksamheten;

■ Det är besöksförbud vid Sundsvalls kommuns särskilda boenden sedan 12 mars. Besöksförbudet infördes i Sundsvall före det nationella besöksförbudet.

■ Träffpunkter och aktivitetscenter har stängts tillfälligt. Vissa av dessa verksamheter fortsätter erbjuda lösningar utifrån individuella behov till personer som är i behov av kontinuerlig kontakt.

■ Personal från stängda verksamheter omdisponeras för att täcka upp sjukfrånvaro och ökad belastning i andra verksamheter.

■ Rekrytering av sommarvikarier tidigareläggs i de fall det är möjligt för att säkra bemanningen i fler månader.

■ Kontakt har tagits med branscher som har permitterad personal för att undersöka möjligheten att utbilda personer att gå in i vård- och omsorgsyrken.

Vi vet att besöksförbud på boenden skapar en stress och oro hos många boenden och anhöriga, men vi vill passa på att tacka för den visade förståelsen för det nödvändiga beslutet. Arbetar vi tillsammans den kommande tiden så har vi stora möjligheter att mildra konsekvenserna av pandemin.

För att klara av bemanningen under hela den här perioden behöver vi alla som privatpersoner också ta ansvar för att minska smittspridningen. Därför är det viktigt att alla andra, både personer över 70 år, men också personer under följer rekommendationerna. Minska sociala kontakter, undvik stora folksamlingar och stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk. Det är viktigt både för vård- och omsorgspersonal, men också för äldre och andra riskgrupper.

Vi vet att många kreativa lösningar kommer krävas de kommande månaderna för att säkerställa en god vård och omsorg. Vi tycker inte alltid lika mellan majoritet (S, C och V) och opposition i vård- och omsorgsnämnden, men i den här frågan samarbetar vi för att säkerställa bästa möjliga vård och omsorg för våra omsorgstagare, minska smittspridningen och säkerställa personalförsörjningen.

Ledamöterna i vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott, Sundsvalls kommun:

Niklas Säwén (S), ordförande

Jeanette Lindblom (C), vice ordförande

Patrik Gustavsson (M), ledamot

Emma Almroth (KD), ledamot

Ann-Christine Meiding (S), ledamot

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel