Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Tillväxt av hyrpersonal ger ökade kostnader och sämre arbetsmiljö för alla vårdanställda

På fem år har kostnaden för hyrpersonal i vården nästan fördubblats i Sverige, från 2,8 till 5,4 miljarder, läste jag i Dagens Samhälle.

Tillväxten av hyrpersonal leder till kraftigt ökade kostnader, till sämre kontinuitet i vården och till sämre arbetsmiljö för alla anställda.

Marknaden med hyrpersonal i vården trissar i dag upp priserna på hyrpersonal och gör det samtidigt svårare att behålla den ordinarie personalen. Detta trots att Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) under samma tid drivit ett arbete för att bli oberoende av hyrpersonal.

Politikerna underfinansierar budgetar som inte kompenserar för kostnadsökningarna, med stora underskott till följd. Privata vinster och socialiserade förluster. Alltså när särintressen tillåts styra utvecklingen verkar inte de styrande i allmänhetens intresse.

Pyramidspelet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel