Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Timrå ägnar sig åt en form av lagtrots

Timrås ekonomichef Bo Glas svarar i ST 16 januari på vår kritik av Timrå kommuns beslut att stoppa kontanter. Han, liksom kommunen får vi utgå ifrån, menar att det är räcker för en kommun att sätta upp en skylt att de ej accepterar kontanter.

Detta är helt enkelt fel. Högsta förvaltningsdomstolens dom mot landstinget Kronoberg, HfD 2015 ref. 49, klargjorde att offentlig verksamhet inte får vägra att ta emot kontanter.

Tänker man efter är det också en rimlig ordning. Offentlig verksamhet ägs av oss alla. Då måste också alla kommuninvånare – även de som av olika skäl inte har tillgång till digitala betalningssätt – ha möjlighet att nyttja den.

Sedan kan naturligtvis kommunen köra på tills någon protesterar. Går det så går det, typ… Det kan inte kallas för ett ansvarsfullt agerande, utan är en form av lagtrots som Timrås invånare knappast är betjänta av.

Björn Eriksson, talesperson för Kontantupproret

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel